facebook
twitter

Чужбина

Южна Америка затваря граници заради вълната венецуелски бежанци

Бразилия изпраща армия срещу лагери на имигранти
349
EПА/БГНЕС
Бразилци се събраха на митинг в подкрепа на свой сънародник в Пакарайма, който се оплака, че бил нападнат от венецуелски бежанци, и се опитаха да разтурят лагера им.

Страните от Южна Америка постепенно затягат граничния контрол, за да спрат бежанската вълна от Венецуела. Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре наплива от венецуелци, бягащи от икономическата и политическата криза в страната си. Над 2 млн. венецуелци са напуснали страната през последната година в опит да се спасят от икономическата и политическата криза в родината си. МВФ очаква инфлация от 1 млн. процента до края на годината. От началото на м.г. над 1 млн. души са пристигнали в Колумбия, съобщи през юни правителството в Богота. Половин милион венецуелци има в Еквадор, повечето от които са дошли от Колумбия, като част от тях продължават пътя си към Перу и дори Чили.

Еквадор обяви нови правила за венецуелците и вече пуска само притежаващите паспорти. Досега те можеха да влязат в страната и с лична карта. Това предизвика незабавния протест на Колумбия, която обяви, че така уязвими хора ще останат блокирани на нейна територия.

В Коста Рика протест срещу мигрантите от Венецуела прерасна в насилие, като се наложи полицията да се намеси. В сблъсъците в парк в центъра на столицата Сан Хосе пострадаха леко няколко души. В Коста Рика гледат на мигрантите от Венецуела и от Никарагуа като на престъпни елементи. По данни на правителството около 23 000 мигранти от Никарагуа, бягащи от усложнената политическа и икономическа обстановка там, са потърсили спасение в Коста Рика.

В Бразилия бяха нападнати два лагера на мигранти от Венецуела в град Пакарайма, намиращ се в граничен за двете държави щат. Местните нападатели опожариха и отчасти разрушиха лагерите, пострадали са трима бразилци. До напрежението се стигнало, след като местен жител казал, че е бил нападнат. В негова защита се събра протестен митинг. В Бразилия те са над сто хиляди, като не се посочва колко са мигрантите от Венецуела. Правителството на Бразилия изпраща армия в Пакарайма днес, за да изведе венецуелските имигранти от техните лагери, където има около 1000 души.

МЕРКИ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро иска да увеличи цените на бензина, предаде "Дойче веле". "Много меко е да се каже, че ние подаряваме бензин. Ние плащаме, за да го изхвърляме!", заяви Николас Мадуро на конгреса на своята Обединена социалистическа партия на Венецуела. Днес във Венецуела на теория е възможно за един долар ди си купиш на черно 4.5 милиона литра обикновен бензин. "Бензинът трябва да се продава по международни цени, за да спрем контрабандата на бензин към Колумбия и Карибите", заяви той в телевизионно обръщение. Според изчисленията Венецуела губи от контрабандата на бензин около 18 милиарда долара годишно.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кадри Весели: Русия ще признае Косово

18.01.2019

2620 33
В Германия призовават Великобритания да остане в ЕС

18.01.2019

771 15
Два изтребителя-бомбардировачи Су-34 са се сблъскали в Русия

18.01.2019

3345 40

Коментари

NATURAL

Мъка прогресариатска. Някоко часа от публикацията и никой не е подкрепил тов. Мадуро, пръв приятел на тов. жужо. А като пуснат снимка от някое мултсилмче или препечатка за самолетче дето щели да го измислят следващите 20 години си изпочупват кунките в клавиатурата. ?

blue_fish
В тая Венецуела са точно "Вода гази, жаден ходи".

Влез или се регистрирай за да коментираш