facebook
twitter

Чужбина

Властта в Букурещ пак се намеси в съдебната система

215
EПА/БГНЕС
Румънският правосъден министър Тудорел Тоадер обяви новоприетите промени за работата на съдебната система. Според него те няма да засегнат кандидатурата на Лаура Кьовеши за шеф на европрокуратурата, която Букурещ се опитва да спъне.

Румънското правителство спешно прие две нови разпоредби, свързани с работата на съдебната система, обяви министърът на правосъдието Тудорел Тоадер, цитиран от електронното издание "Романия инсайдер". Едната определя правилата при избора на кандидати за новата европейска прокуратура, а втората променя изисквания за назначаване на висши прокурори и дава по-голяма независимост на специалното звено на разследващите магистрати. С втората наредба се реформира начинът, по който се назначават главният прокурор на Румъния и шефовете на специални звена като Националната дирекция за борба с корупцията и Дирекцията за борба с организираната престъпност. Тя предвижда пленумът на Висшия съдебен съвет да оценява кандидатите и дава становища за квалификацията им, а не прокурорите във ВСС, както беше досега. Промяната е важна, тъй като прокурорското звено към ВСС даваше отрицателни становища по няколко важни предложения, инициирани от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Сред тях бяха уволнението на бившия шеф на антикорупционната дирекция Лаура Кодруца Кьовеши. Пленумът на ВСС се очаква да бъде по-положително настроен към инициативите на правителството. 

ЕК изрази силна загриженост към промените в съдебната система, които „се извършват изключително бързо и без консултации със съдиите и заинтересованите страни“. Според говорителя на ЕК Маргаритис Схинас те са в разрез с препоръките на ЕК към Румъния, предаде БНР.

Все още няма коментари

Още

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

15.12.2019

218 2
Германия: ЕС да изгради центрове за бежанци на външните си граници

15.12.2019

353 12
Грък ще лежи до живот за убийство на българка

15.12.2019

80

Влез или се регистрирай за да коментираш

×