facebook
twitter

Чужбина

Виена и Рим се карат заради Южен Тирол

251
ЕПА/БГНЕС
Независимо от противоречията италианският премиер Джузепе Конте (вдясно) прие вчера в Рим австрийския канцлер Себастиан Курц.

Италианският министър на външните работи Енцо Моаверо-Миланези отмени предстоящото си посещение във Виена заради плановете на австрийското правителство да издаде свои паспорти на жителите на италианската автономна област Трентино-Алто Адидже, Южен Тирол, съобщи италианското външно министерство, цитирано от агенциите. Причината за решението на италианския външен министър е разработването на законопроект, който ще позволи на австрийското правителство да предоставя свое гражданство на жителите на автономната област, които говорят на немски език. „Тази инициатива подкопава климата на прозрачност и взаимното доверие, които са задължително условие за успешното провеждане на срещи от такъв род“, се казва в съобщението. Рим е особено огорчен, защото Виена разработва подобни планове в навечерието от края на Първата световна война, която противопостави един на друг италианци и австрийци. Настоящите планове на австрийското правителство „рискуват да придобият характер на анахроничен реваншизъм“, предупреждават от италианското МВнР.

До Първата световна война (1914-1918 г.) Южен Тирол е принадлежал на Австро-Унгария. След войната регионът, в който голямото мнозинство от населението говори на немски език, преминава към Италия. Съпротивата срещу италианизацията на областта продължава до края на 80-те години на миналото столетие.

Все още няма коментари

Още

Китай арестува канадски бивш дипломат

12.12.2018

2
Консерваторите готвят вот на недоверие срещу Тереза Мей

12.12.2018

430 3
Кремъл: Два наши самолета във Венецуела доведоха САЩ до истерия

12.12.2018

2922 49

Влез или се регистрирай за да коментираш