Медия без
политическа реклама

Вебер е на път да отпадне от надпреварата за шеф на ЕК

21 Юни 2019
EПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел поздравява френския президент Еманюел Макрон преди началото на Европейския съвет в Брюксел. Двамата са на различно мнение за това кой може да бъде приемник на Жан-Клод Юнкер.

Ръководителите на групите на социалистите и на либералите в ЕП се обявиха категорично срещу кандидатурата на Манфред Вебер, който пък е т.нар. водещ кандидат на най-голямата партия - Европейската народна партия (ЕНП) - в ЕП, съобщи електронното издание "Политико". Така той няма как да събере необходимата му подкрепа, за да оглави ЕК. Преди официалното съобщение евродепутат социалист, пожелал анонимност, заяви, че  имало "общо разбиране  с либералите и Зелените", че Вебер не трябва да оглави ЕК.

Битката за ръководните постове в ЕС започна официално в четвъртък в Брюксел, където се събраха лидерите на страните членки, за да обсъждат кой е най-подходящ да заеме овакантяващите се от есента постове на председател на ЕК, на Европейския съвет, на ЕЦБ и върховен представител по външната политика и сигурността, съобщи електронното издание "Политико". Това е основна тема на редовния Европейски съвет, който ще продължи в петък, а България е представена от премиера Бойко Борисов. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск трябваше да изложи предложенията, след като сондира мнения сред 28-те страни от ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон и португалският премиер Антонио Коща обявиха, че няма да подкрепят Вебер. Той обаче е кандидатът на германския канцлер Ангела Меркел. Борисов също изрази подкрепата си за Вебер. Лидерите на държавите от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чехия) пък обявиха, че могат да подкрепят главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да оглави новата ЕК. 

 

 

Още по темата