facebook
twitter

Чужбина

Вебер е на път да отпадне от надпреварата за шеф на ЕК

1007
EПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел поздравява френския президент Еманюел Макрон преди началото на Европейския съвет в Брюксел. Двамата са на различно мнение за това кой може да бъде приемник на Жан-Клод Юнкер.

Ръководителите на групите на социалистите и на либералите в ЕП се обявиха категорично срещу кандидатурата на Манфред Вебер, който пък е т.нар. водещ кандидат на най-голямата партия - Европейската народна партия (ЕНП) - в ЕП, съобщи електронното издание "Политико". Така той няма как да събере необходимата му подкрепа, за да оглави ЕК. Преди официалното съобщение евродепутат социалист, пожелал анонимност, заяви, че  имало "общо разбиране  с либералите и Зелените", че Вебер не трябва да оглави ЕК.

Битката за ръководните постове в ЕС започна официално в четвъртък в Брюксел, където се събраха лидерите на страните членки, за да обсъждат кой е най-подходящ да заеме овакантяващите се от есента постове на председател на ЕК, на Европейския съвет, на ЕЦБ и върховен представител по външната политика и сигурността, съобщи електронното издание "Политико". Това е основна тема на редовния Европейски съвет, който ще продължи в петък, а България е представена от премиера Бойко Борисов. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск трябваше да изложи предложенията, след като сондира мнения сред 28-те страни от ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон и португалският премиер Антонио Коща обявиха, че няма да подкрепят Вебер. Той обаче е кандидатът на германския канцлер Ангела Меркел. Борисов също изрази подкрепата си за Вебер. Лидерите на държавите от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чехия) пък обявиха, че могат да подкрепят главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да оглави новата ЕК. 

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов е причината България да е в периферията на ЕС

11.07.2019

Аделина Марини

12003 33
Тимерманс поведе в надпреварата за нов шеф на ЕК

01.07.2019

927 7
Лидерите на ЕС пак ще опитат да се споразумеят за шефа на ЕК

30.06.2019

431 5

Коментари

IvanM

Има логика в предложението за Мишел Барние. Той досега е единственият, който има видими резултати от дейността си. В полза на ЕС, на всичкото отгоре.

Лично на мен той ми харесва най-много

Justinian2
снимка на Justinian2

Има ли подкрепа от тиква , Меркел е обречена ! 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×