Quantcast
Ватиканът затегна законите за насилници и ръкополагане на жени | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Ватиканът затегна законите за насилници и ръкополагане на жени

268
 ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск

Папа Франциск направи сериозна ревизия на законите на католическата църква относно сексуалното посегателство, злоупотреба с власт и опити за ръкополагане на жени. 

Това е първата промяна на т.нар. Апостолска конституция от 1983 г. насам. Последната версия на кодекса бе одобрена от папа Йоан Павел II. Изглежда, че сегашната ревизия е в отговор на многобройните сексуални посегателства и финансови скандали, които разтърсиха католическата църква и разклатиха доверието на вярващите по целия свят през последния четвърт век. Измененията отразяват новото разбиране на църквата, че злоупотребата с власт е основната причина за сексуално насилие.

В новата версия на Апостолската конституция сексуалното посегателство над малолетни и непълнолетни лица от страна на миряни и църковни служители, което преди това беше включено в групата на греховете, е поставено в раздел ''престъпления срещу човешкия живот, достойнство и свобода''. Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата. Що се отнася до духовниците, наказанията за тях включват лишаване от длъжност и евентуално дефрокиране (принудително лишаване от сан), едно от най-тежките наказания в каноничното право.

Освен сексуалните посегателства, кодексът е изменен и за други престъпления като например измами и опити да бъдат ръкоположени жени. Последното също може да доведе до наказание като дефрокиране за ръкополагащия, а жената може да бъде отлъчена от Католическата църква.

Промените ще влязат в сила през декември.

Още

Кардинал от Ватикана на съд за измама на стойност 350 млн. евро

27.07.2021

1384
Ватикана разкри с колко имота разполага

24.07.2021

4222
Папата се завърна във Ватикана след операция

14.07.2021

195