Quantcast
Ватиканът затегна законите за насилници и ръкополагане на жени | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Ватиканът затегна законите за насилници и ръкополагане на жени

273
 ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск

Папа Франциск направи сериозна ревизия на законите на католическата църква относно сексуалното посегателство, злоупотреба с власт и опити за ръкополагане на жени. 

Това е първата промяна на т.нар. Апостолска конституция от 1983 г. насам. Последната версия на кодекса бе одобрена от папа Йоан Павел II. Изглежда, че сегашната ревизия е в отговор на многобройните сексуални посегателства и финансови скандали, които разтърсиха католическата църква и разклатиха доверието на вярващите по целия свят през последния четвърт век. Измененията отразяват новото разбиране на църквата, че злоупотребата с власт е основната причина за сексуално насилие.

В новата версия на Апостолската конституция сексуалното посегателство над малолетни и непълнолетни лица от страна на миряни и църковни служители, което преди това беше включено в групата на греховете, е поставено в раздел ''престъпления срещу човешкия живот, достойнство и свобода''. Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата. Що се отнася до духовниците, наказанията за тях включват лишаване от длъжност и евентуално дефрокиране (принудително лишаване от сан), едно от най-тежките наказания в каноничното право.

Освен сексуалните посегателства, кодексът е изменен и за други престъпления като например измами и опити да бъдат ръкоположени жени. Последното също може да доведе до наказание като дефрокиране за ръкополагащия, а жената може да бъде отлъчена от Католическата църква.

Промените ще влязат в сила през декември.

Още

Папа Франциск допусна, че може да се пенсионира

30.07.2022

682
Петков представи папа Франциск като поддръжник на правителството му

23.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4191
Джейсън Момоа направи дарение на Ватикана заради забранени снимки

16.05.2022

523