facebook
twitter

Чужбина

US икономиката губи по $1 млрд. седмично заради политиците

Президентът Тръмп прекъсна ядосан поредните преговори с демократите в Конгреса
505
ЕПА/БГНЕС
Заради спора между президента и демократите в Конгреса в САЩ остават затворени стотици държавни учреждения, между които и национални паркове.

Американската икономика губи най-малко по 1 милиард долара всяка седмица заради продължаващия спор между президента Доналд Тръмп и демократите в Конгреса за стената с Мексико, което на свой ред предизвика затварянето на редица федерални агенции поради липса на финансиране още по Коледа, съобщи "Политико". Тези финансови загуби произтичат от факта, че най-малко 350 000 държавни служители си стоят вкъщи и не работят. Като цяло 800 000 души в държавните служби ще започнат за изразходват своите спестявания, след като не получат заплатите си тази седмица. Тези финансови загуби може в бъдеще т.г. да забавят планирания икономически ръст от 3%, предупреждават повечето специалисти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна ядосан поредната среща с лидерите на демократите в Конгреса за строежа на стената по границата с Мексико, след което написа в Туитър, че разговорите с тях са "пълна загуба на време. Чао-чао", съобщи Си Ен Ен. Това бе поредната среща на президента с лидера на демократите в Сената Чък Шумър и с шефката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Тя бе свикана на 19-ия ден от затварянето на редица федерални агенции поради липса на финансиране. Тръмп обвързва отварянето на федералните служби с искането си Конгресът да му отпусне  5.7 млрд. долара за строежа на стената. След като срещата се провали, Шумър каза, че Тръмп запитал Нанси Пелоси ще се съгласи ли да бъдат отпуснати пари за стената. Когато тя отвърнала "Не", президентът станал и казал: "Тогава няма за какво да разговаряме", след което просто излязъл от стаята. Шумър нарече това пореден "пристъп на ярост", характерен за Тръмп, защото просто не станало неговото. "Ревльото Чък каза любимата си лъжа, като използва стандартното си изказване, че аз "блъскам по масата и напускам стаята. Той има избухлив характер. Защото аз знаех, че ще каже това, и след като Нанси обяви, че са против гранична сигурност, аз учтиво им казах довиждане и напуснах, не съм удрял", написа Тръмп в Туитър. По-рано президентът каза, че може сам да разреши въпроса и да построи стената, като обяви извънредно положение в страната, ако Конгресът не му отпусне исканите пари за целта. Това обаче бе оспорено от редица юристи. Не е ясно кога и дали преговорите ще се възобновят.

Утре частичната парализа на държавната администрация влиза в 21-вия си ден и става най-дългата в историята на САЩ, пише в. "Вашингтон пост". Този спор е ранен тест на разделеното управление във Вашингтон, втора седмица след като демократите поеха контрола в долната камара на Конгреса, и е предвестник на още сблъсъци. На новия Конгрес предстоят редица важни гласувания, включително за повишаване на тавана на държавния дълг, и политическият натиск тепърва ще се увеличава с наближаването на надпреварата за президентските избори през 2020 г., отбелязва "Вашингтон пост".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция прекрати офанзивата си „Мирна пролет“ в Сирия

23.10.2019

945 5
Камион от България с 39 трупа бе открит във Великобритания (видео)

23.10.2019

10008 76
Еврокомисар Йоурова: ЕК и занапред ще наблюдава България

23.10.2019

837 6

Коментари

ablepsia

US икономиката

 

В заглавие на български ежедневник! Срамота!

антон74
снимка на антон74

за стената с Мексико

 

уел, ол я ноу ис джъст анадър брик ин да уол😚🎶

 

пс сещам се за #йогиберра🐻 , #бу бу берра🐼 и любовта  към чужди кошнички за пикник

TRIF007

Абе Трумпо нали речи, че Мехико ке плати за дуваро? Сега ко стана? Епа затова не требе да се избират дърти ора да ни управляват оти забравят кво са обещали!

Ето това е нагледен пример за недоглеждане в "демократичния принцип" на изборите по света. Всеки може да си обещава каквото си иска и не носи отговорност за това.

Преди много лета нашите предци са имали истинска демокрация. Било е време когато разни вождове, шамани, гадатели и т.н. първи са ги готвили в казана като не са си изпълнили обещанията пред избирателите си. Това не е майтап!

Когато са спрели да го правят е изчезнала и демокрацията. Останала е само думичката.

Soro

Режима на Трамп скоро ще падне ! 

Иде пролет вашингтонска 

Трамп няма да спре твоя полет 

Сорос , Сорос поведи ни на Майдана .

тошогошев

Поредния етап от студената гразданска война 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×