facebook
twitter

Чужбина

Управляващите попречили на Румъния да влезе в Шенгенската зона

Президентът Клаус Йоханис критикува социалдемократите, че са пропилели златния шанс
551
Колаж: groundreport.com
Румъния и България изпълниха техническите критерии за Шенген още през 2011 г., но заради дефекти на правосъдието и корупция на високо равнище не получиха достъп до зоната без вътрешни граници.

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия е виновна, че страната продължава да е извън Шенгенската зона, заяви президентът Клаус Йоханис в град Яш, цитиран от електронното издание „Романия джърнъл”. Там той представи книгата си „EU.RO. Открит диалог за Европа”. Според Йоханис Румъния е била много близо до приемането си в Шенгенската зона, но е блокирана, след като социалдемократите спечелиха изборите през 2016 г. и започнаха да нарушават върховенството на закона.

„Честно ви казвам, че бяхме много близо до влизане в Шенгенската зона, но преговорите бяха спрени, когато Социалдемократическата партия спечели и започна да разрушава съдебната система. Така че... трябва да виним тази партия, че не сме в Шенген. И казвам това съвсем отговорно, знам какво говоря. Ако бяхме продължили да укрепваме върховенството на закона, борбата с корупцията, днес щяхме да сме част от Шенгенската зона и нямаше повече да говорим за Механизма за сътрудничество и проверка. Вие не сте виновни, нито французите или холандците. Не успяхме да влезем в Шенген заради Социалдемократическата партия”, категоричен бе Йоханис.

Румънският президент подчерта също, че никой не иска да се свързва с държава, където корупцията не е под контрол. Според него вторият проблем бил свързан с миграцията и към Румъния нямало доверие, че може да контролира миграционния поток. „Знаем как да се справим. Така че този аргумент не издържа. Говорил съм с европейските лидери стотици пъти”, каза още президентът пред жителите на североизточния град Яш.

-------------

Клаус Йоханис: „Казаха ни, че трябва да работим повече срещу корупцията, докато тези хора заемат висши постове. Знаете за какво говоря. Ясно ни казаха: решете си проблемите с върховенството на закона и утре ще влезете в Шенгенската зона."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Консервативната партия печели изборите във Великобритания

13.12.2019

653 11
Блумбърг: САЩ и Китай постигат търговско споразумение

13.12.2019

141
Ранени след пожар на борда на руския самолетоносач (видео)

12.12.2019

2285 54

Коментари

сталкер пустиняк

Е, Радев има още да се учи, докато стигне до откровеността на румънеца. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×