facebook
twitter

Чужбина

Унгария въстана срещу закон, позволяващ работниците да бъдат превърнати в роби

Според новия кодекс на труда фирмите могат да изискват до 400 часа извънреден труд годишно
2449
ЕПА/БГНЕС
Хиляди унгарци протестираха пред парламента в Будапеща срещу превръщането им в трудови роби.

Унгарците въстанаха срещу одобрен от парламента нов кодекс на труда, който позволява на работодателите да изискват 400 часа извънреден труд годишно и им позволява до 3 години забавяне на изплащането на дължими възнаграждения, предаде Би Би Си. Разпоредбата беше наречена "закон за робския труд", а профсъюзите свикаха протести пред парламента, докато течеше пленарното заседание. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне над 2000 души, недоволни от новия кодекс на труда. Охраняващите полицаи направиха човешки щит пред входа на парламента, а след като малка група от демонстранти се опита да влезе в сградата, използваха и сълзотворен газ. 

Протестиращите бяха блокирали входа на парламента, а в заседателната зала представителите на опозицията насядаха по стълбите и свиреха със свирки, създавайки хаос, докато течеше гласуването. Председателят на парламента не успя да стигне до мястото си и се оказа принуден да даде начало на заседанието от депутатските банки. Въпреки възникналия хаос законодателната разпоредба беше одобрена с голямото мнозинство на управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан. 

Демонстрацията срещу новия кодекс на труда беше организирана, след като миналия уикенд хиляди унгарци излязоха по улиците на Будапеща с искания за скок на минималната заплата вместо увеличаване на извънредното работно време. Досегашното законодателство позволяваше на компаниите да искат от служителите си максимално по 250 часа извънреден труд в рамките на една година. За работниците, които са на 8-часов работен ден, позволените от новия кодекс на труда 400 извънредни часове означават по един допълнителен час всеки трудов ден, допълнителен работен ден седмично или 50 извънредни дни годишно. 

Правителството на Виктор Орбан смята, че спорната трудова реформа ще бъде от полза за работниците, както и за фирмите, които имат недостиг на работна ръка. "Трябва да премахнем бюрократичните правила, така че тези, които искат да се трудят и да печелят повече, да могат да го правят", заяви премиерът на Унгария. Нито профсъюзите, нито пък опозицията обаче смятат така.  Според властта новият трудов кодекс ще удовлетвори изискванията на инвеститорите - като германските автомобилни компании - да се даде възможност на хората, които искат да печелят повече, да работят извънредно.

КАРЕ -  НЕСЪГЛАСИЕ

Унгарците протестираха и срещу одобрен от парламента закон, с който се създават нови административни съдилища под надзора на министъра на правосъдието. Те ще гледат дела, свързани с дейността на правителството като данъчни или изборни казуси, които в момента се гледат в общите съдилища. Очаква се те да заработят през 2020 г. Будапеща смята, че новите съдилища са необходими за "по-добро функциониране на административните съдебни процедури", а съдиите в тях ще са независими и ще се ръководят само от върховенството на закона. Правозащитници настояват, че подобни съдилища подкопават независимостта на съдебната система.


 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тереза Мей внася в Брюксел нов план за Брекзит

20.02.2019

584 6
Френски полицаи застреляха нападател в Марсилия

19.02.2019

1583 9
Израелски министър призова евреите във Франция "да се приберат у дома"

19.02.2019

2919 26

Коментари

revenant

За работниците, които са на 8-часов работен ден, позволените от новия кодекс на труда 400 извънредни часове означават по един допълнителен час всеки трудов ден, допълнителен работен ден седмично или 50 извънредни дни годишно.

Всъщност досегашното законодателство позволява 1 час дневно, сега ги ощастливят с още над половин час до 1.6 часа дневно. А забавянето с до 3години на изплащането на извънредния труд е черешката на тортата дето унгарците ще я изядат. Гъвкаво отношение към работната ръка, дето скоро ще дойде и у нас.

ablepsia

Това "робство" вече е прието и регламентирано в ЕС-еса и се упржнява в доста ЕС-есовски държави, но дописникарят е "пропущил" този незначителен факт, щот задачката му е да очерни "популиста" Орбан.

 

"Жилетките" във Франция например се бунтуват не срещу извънредния труд, щото и там отдавна има такъв, а срещу облагането му с данъци, ама до нашенските новинари и туй незначително обстоятелство явно не е достигнало или пък им е неудобно да го споменат поне от кумова срама, щото некак си не допирнася за кампанията срещу нарочения за оплюване Орбан.

ablepsia

Няма представа в този нов форум дали и къде има такава функция.

Толкова е грозен, неудобен и нечовешки. Изхвърля те неизвесто защо най-горе да ти съобщи неизвестно защо на английски, че мнението ти било публикувано, като че ли си тъп да не забележиш сам, от време на време пък изскача някакъв идиотски текст с червен шриф също на английски да те пита дали си човешко същество - оставаш с чувството, че сайтът не е правен от българи за българи.

ablepsia

А ВВС що не съобщава как стоят нещата с извънредния труд в ингилизко, ммм?

gowedo

чичко сорос в контраатака?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×