facebook
twitter

Чужбина

Украйна гласува за политическо земетресение

Копнежът на много украинци за ново начало увеличи шансовете на комика Володимир Зеленски на балотажа
1227
ТАСС
Въпреки големия си размер избирателните урни започнаха бързо да се пълнят поради засилената активност на украинците.

Украйна се активизира на втория тур на президентските избори, вдъхновена от възможността за промяна, която обеща 41-годишният комик Володимир Зеленски. Още в 15:00 часа стана ясно, че избирателната активност ще бъде по-голяма в сравнение с първия тур (46% срещу 45% към този час) и темпът продължи да се засилва. Заедно с това се увеличи и броят на изборните нарушения (562 срещу 522), предаде ТАСС.

Както на първия тур, така и на втория се очакваше съотношение 2:1 в полза на Зеленски спрямо действащия президент Петро Порошенко, но резултатът бе почти 3:1 (73% срещу 25% според предварителните данни). Шансовете на претендента нараснаха още, след като в събота вечерта съд отхвърли иск за отстраняването му от изборите, под предлог че подкупвал избиратели. Оплакването бе срещу раздаването на безплатни билети за дебата му с Порошенко на стадиона в петък, но съдът прецени, че билетите не са били запазени само за негови поддръжници, а са били достъпни за всички желаещи.

Преди балотажа в неделя настроенията бяха така напрегнати, както по времето на протестите на опозицията през зимата на 2014 година, предаде "Дойче веле". Мнозина ненавиждат Порошенко и му пожелаха поражение. Макар че има и такива, които не смятат Зеленски за по-добър.

Само за няколко месеца Зеленски се превърна в носител на надежда за избирателите. Неговите бастиони са в Източна и Южна Украйна, където много граждани говорят руски и се чувстват пренебрегнати от настъплението на украинската култура и език през последните години. Зеленски произхожда от този регион, говори руски и хората го възприемат като "един от нас". Той обаче спечели гласове и в някои централни и западни части на Украйна. Неговите големи козове са популярността му като комик и фактът, че е новак в политиката след години корупционни афери.

 

ПОСЛЕДЕН КОЗ

Последният опит на президента Петро Порошенко да събуди патриотични чувства към себе си бе неговият призив всички да се явят в неделя в традиционни везани ризи. "Приятели, Украйна е една за всички! Елате в неделя на изборните участъци, облечени с въйшиванки", написа той в един от профилите си в социалните мрежи. Самият той обаче гласува облечен в костюм с бяла риза.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия е отказала виза на Виктория Нюланд

24.05.2019

1255 33
Тръмп обмисля спешен указ, за да продава оръжие на Саудитска Арабия

24.05.2019

548 10
Жан-Клод Юнкер: Меркел реши правилно за бежанците

24.05.2019

667 18

Коментари

lum

сигурно е трудно да се траслитерира руското "вышиванки", предложеното "въйшиванки" е интересно ... можеше да напишат украинското "вишиванки" - така се пише, произнасясе като руското, но всичко това са подробности - кой незапознат с подробности на украинската носия или проявите на патриотарството в Украйна през последните години знае що е това? или се предполага, че такива хора няма да прочетат статията?

а и чак земетресение? лек трус - след властта на поредения олигарх идва пешка на друг.
 

kaily
снимка на kaily

Украина е втора България. Всичко, което се случи у нас, се случва и там. Първо земетресението, наречено демокрация, после бързото опоскване на държавата срещу нищо, бързото обедняване на хората, сега минават на отчаяно търсене на спасители по формулата удавник за сламка се хваща.

Ако имат цар, ще минат и през него.

Уискито

До kaily. Изпреварихте ме. Споделям същото мнение. Няма намесен цар и никъде не се споменават 800 дни, но без всякакво съмнение политическият  проект Зе е добрата стара хурка, която ядохме и ние.

Душко

Там Героите перманентно ги тресе...

Паисий2

Украйна просто е застинала в 90 те и не може да се измъкне от там! Сега пред Зеленски стоят много трудни задачи - как да укроти войнстващите патриотари, как да върне реда и сигурността в страната, как да убеди Донбас, че са украинци и че в Украйна ще им е по-добре, как да възстанови икономиката и икономическите връзки за да се вдигнат заплатите и парите за режийни разходи да не изглеждат непосилни и т. н. Дали е по силите на един артист за четири години?!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×