facebook
twitter

Чужбина

Турски фирми масово фалират заради натрупани дългове

Срив на "Уолстрийт" повлече надолу европейските и азиатските фондови борси
2331
ЕПА/БГНЕС
Световните фондови пазари отчетоха сериозен срив при старта на търговията в четвъртък, като негативната тенденция започна от "Уолстрийт". Тръмп обвини Федералния резерв за големите загуби.

Масови фалити на фирми отчита Турция в последните месеци, съобщи "Дойче веле", като цитира местната Конфедерация за предприемачество и бизнес (TÜRKONFED). Няма официални данни за конкретния брой на компаниите, които са подали молба пред съда за разсрочване на задълженията, но се предполага, че надхвърлят 3000. По всяка вероятност до края на годината броят им може да нарасне до 7000.

Председателят на Турската конфедерация за предприемачество и бизнес Орхан Туран казва, че никога досега не е виждал подобна вълна от фалити, макар че страната и друг път е преминавала през икономически кризи - като тези през 2001 г . и 2008 г.  Организацията обединява над 24 000 индивидуални членове и близо 40 000 фирми, отбелязва "Дойче веле". "Поддържаме постоянен контакт с всички наши членове - като се започне от най-малките магазинчета и се стигне до големите концерни. Всички те са засегнати от едни и същи проблеми. Много сме загрижени от това, че броят на фирмите, изпадащи в несъстоятелност и във фалит, явно ще продължава да расте", споделя Туран. Сред обявилите несъстоятелност са търговски марки, които имат важно значение за турската икономика - например най-големият производител на пилешко месо в Турция или пък огромни концерни за търговия на дребно със стотици филиали.

Основната причина за масовите фалити на турски фирми е, че не могат да погасяват дълговете си. В последните 10 години много компании взеха кредити в американски долари, а в края на лятото турската лира се обезцени силно спрямо долара и всички, които имаха да връщат дългове в американска валута, се оказаха изправени пред фалит. За да го избегнат, сега все повече от тях започват процедури за несъстоятелност. "Хиляди фирми обявяват неплатежоспособност, за да предотвратят фалита си. Вече има планини от молби, които трябва да бъдат разгледани", казва проф. Хакан Юзелтюрк от Юридическия факултет на университета "Йедитепе". Според него това е най-сигурният показател, че турската икономика е в стагнация. 

Междувременно световните фондови пазари отчетоха вчера сериозен срив, като негативната тенденция започна от "Уолстрийт". Пазарът на американски ценни книжа отбеляза големи загуби, тъй като основните фондови индекси се сринаха с между 3% и 4% - най-голям срив в рамките на една сесия на търговия от месец февруари насам. Причината е растящата доходност на американските дългосрочните държавни облигации. Инвеститорите очакват Федералният резерв да продължава да вдига основните лихви в рамките на следващите 12 месеца. Според тях негативно влияние върху корпоративните печалби в бъдеще ще окаже и оставащото в сила търговско напрежение между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Федералния резерв за драстичния срив на борсите. "Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите... Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед", заяви Тръмп. 

Азиатските акции се понижиха по време на търговията в четвъртък, като стигнаха 19-месечни дъна. Те бяха последвани и от европейските борси - общият индекс Stoхx Europe 600 се понижи с 1.23% до 20-месечно дъно, германският DAX падна - с 0.75%, френският CAC40 - с 1.08%, британският FTSE100 - с 1.2%.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

21.02.2019

1386 5
Пътнически самолет надмина скоростта на звука

21.02.2019

3090 52
Недоволство в БСП заради бойкота на парламента

21.02.2019

4066 47

Коментари

доктор Гилотен

А дано и "Гаранти коза"!

Душко

Айде казах ли ви аз !

Гладни Бунтове в Уолтстрийт  - Новый год без Тръмпа ! !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×