facebook
twitter

Чужбина

Тръмп обсъждал оттегляне на САЩ от НАТО

Дни след като заплаши турската икономика, президентът на САЩ пожела да развива сътрудничеството с Анкара
469
ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп почерпи в Белия дом с хамбургери, пици и пържени картофи състезателите от колежанския футболен отбор "Клемсън тайгърс", станал национален шампион. Президентът твърди, че заради продължаващата липса на бюджет на правителството е финансирал партито със собствени средства. Храната била купена от "Макдоналдс", "Бъргър кинг" и "Уендис". Тръмп каза, че е подсигурил "страхотна американска храна" за футболистите. Друга снимка показва бели хартиени чаши, пълни с пържени картофи, носещи президентския печат. "Правим го заради "затварянето" на правителството", каза Тръмп и добави: "Искаме да покажем, че всичко е наред", каза Тръмп и обясни, че затова е поканил колежаните. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп имал намерение да изтегли страната от НАТО и през миналата година няколко пъти повдигал темата пред съветниците си, писа "Ню Йорк таймс". В дните около срещата на върха на НАТО през юли м.г., която премина доста бурно заради острите позиции на Тръмп, президентът на САЩ е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната.

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса, коментира изданието.

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник военен министър при управлението на президента Барак Обама. "Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", коментира и бившият командващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа адм. Джеймс Ставридис.

----------

ОБРАТ

Дни след като заплаши да съсипе турската икономика, ако Анкара атакува кюрдите, подкрепящи силите на САЩ в Сирия, Доналд Тръмп съобщи, че в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган го уверил, че вижда „голям потенциал за значително увеличаване“ на икономическото развитие между двете страни. Той също така каза, че САЩ започват обявеното изтегляне на американските войски от Сирия.

 

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

103
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

621 1
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

2044 52

Коментари

Думи думи

Значи ще излязат.

Въпрос на време е само.

Казуса
снимка на Казуса

Агент Оранжевый продолжает реализацию операции "Двенадцать путинских ударов".

Думи думи

Като споменаваш Путин, той си има други сънища.  😊

https://www.youtube.com/watch?v=VI-McLWyntA

потребител_07
снимка на потребител_07

''Президентът на САЩ Доналд Тръмп имал намерение да изтегли страната от НАТО и през миналата година няколко пъти повдигал темата пред съветниците си, писа "Ню Йорк таймс".

----

1.Собственикът на вестника е с еврейско потекло.

2. Позицията му е твърдо против Тръмп.

3. В статията се казва, че хора от правителството на Тръмп дали тази информация.

4. Информацията е анонимна.

5.Тяхната работа е да хвърлят кал по него.

6.Не можем да вярваме на анонимни пасквили.

7.Иначе, оръжейният елит никога няма да позволи подобно нещо да се случи.

 

 

Imko1
снимка на Imko1

Задобряваме - само няколко години сме в ОТАН и почна да се разпада... :)

ЕС тоже!... :)

Влез или се регистрирай за да коментираш