facebook
twitter

Чужбина

Тръмп: Който не иска мита, да мести заводите си в САЩ

Американският президент заплашва Китай, че ще стане още по-лошо, ако чака да изтече мандатът му
1087
ЕПА/БГНЕС
Завод на китайската компания "Уондърленд" в провинция Гуандун произвежда стоки за деца, които са изключени засега от митническите тежести на САЩ. Компанията държи 40% от световния пазар в този търговски сегмент.

Преместването на производството от чужбина в САЩ е "простият начин" другите държави да избегнат американските мита, заяви в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Такъв прост начин да се избегнат митата? Правете и произвеждайте своите стоки и продукция в старите добри Съединени щати. Това е толкова просто!", написа той в своя профил в Туитър.

Тръмп заяви в петък, че САЩ и Китай възнамеряват да продължат търговските преговори въпреки въведените нови американски мита върху китайски стоки. Американският ръководител каза, че тези тарифи "могат да бъдат отменени или да не бъдат отменени в зависимост от по-нататъшния ход на преговорите". Той нареди също така да се въведат допълнителни мита върху продукция от КНР за още 300 млрд. долара. Това стана на две стъпки в един ден: сутринта бяха увеличени митата от 10% на 25% за около 200 млрд. долара китайски внос. По-късно през деня Тръмп нареди да бъдат увеличени и митата върху целия останал внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара

На 5 май Тръмп съобщи, че от 10 май американските мита върху китайската продукция ще бъдат повишени, защото търговско-икономическите преговори с КНР "се движат много бавно". На 7 май представителят на САЩ в Робърт Лайтхайзър се оплака, че Пекин са отказва от постигнатите вече договорености на консултациите по търговските въпроси.

"Тръмп предупреди Китай в Туитър, че сделката може да стане "много по-лоша" за Пекин, ако трябва да бъде договорена по време на втория му президентски мандат. Той предположи, че Китай може би се чувства губещ на преговорите и затова "може да изчака" изборите през 2020 г. с надежда, че ще бъдат спечелени от кандидата на демократите, но ще направи погрешен залог, защото Тръмп е убеден, че отново ще бъде победител.

-----------

"Те (КНР) могат да почакат до следващите избори (в САЩ), които ще бъдат през 2020 г., с надеждата да им потръгне и демократ да победи. При такава ситуация те ще продължат да ограбват САЩ в размер на 500 млрд. долара годишно. Единственият им проблем е, че не знаят, че възнамерявам да победя, и тогава сделката ще бъде за тях много по лоша, ако бъде сключена през втория ми мандат. Би било разумно от тяхна страна да действат още сега."

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството на Венецуела съобщи за опит за преврат

27.06.2019

358 1
Русия си върна правата в ПАСЕ без ограничения

26.06.2019

2202 37
Медведев: "Росатом" ще се кандидатира за инвеститор на "Белене"

26.06.2019

1692 15

Коментари

Cixi 2

 От дописката разбирам, че САЩ е по-стара държава от Китай.

Billy-Joe Winchester

Тази работа няма да свърши добре.

ARTU

Направете им заплатите като на китайците, и ще се преместят при вас :)

сталкер пустиняк

 тогава сделката ще бъде за тях много по лоша, 

 

ablepsia не харесва това!

zdavkovt

По принцип е прав, но щеше да бъде изряден, ако първо изтряскаше тези от американските корпорации, които в гонене на максимални печалби изнесоха производствата си в Китай.

С надеждата да изчукат и китайците, а те да си реализират свръхпечалбите.

Засега изчукани са американците и ако продължават да си вярват, може и да забременеят.

С жълтурковци.

Augereau

Търговският дефицит на САЩ е в основата на това целия свят да ползва тяхната валута.... Кой разбрал, разбрал. 

mi6osp.

Китай използва лакомията за големи печалби на американците и направи процесът на деиндустриализация на САЩ необратим.

А деиндустриализацията води до деградация на изследователско-развойната дейност- САЩ нямат крупни  открития през последните десетилетия, нямат развити и внедрени собствени нови технологии, а Китай направи огромни крачки в тази посока.

Освен това Китай направи индустриализацията си с разчет на бъдещето.

Блестящ пример за умно планиране на развитието на индустрията е добиването на т.нар. редкоземни елементи- метали, без които не може да съществува нито една модерна технология в електрониката, изчислителната техника, слънчевата енергетика,производството на самолети и ракети и т.н.  .

В момента Китай  притежава 70% от проучените природни запаси - руди, добива 80% от световното производство на  тези метали, разработил и  и е внедрил 100% от необходимите технологиите за получаването на тези продукти.

Съответните проценти в тази област за САЩ са 0%,0%,0%.

Ако някой опита да пренесе в САЩ някое модерно производство, ще е изцяло зависим от Китай и следователно неконкурентоспособен.

Такова е положението при производството на огромно количество индустриални продукти.

Така че шансовете на начинанието на Тръмп за нова индустриализация на САЩ са нула.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×