Quantcast
Тръмп наложи нови мита на вноса от Китай | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Тръмп наложи нови мита на вноса от Китай

100
 ЕПА/БГНЕС
Тръмп наложи нови мита върху вноса на китайски стоки в САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп наложи мита от 10% на допълнителен внос на китайски стоки за 200 милиарда долара. Мярката ще влезе в сила от 24 септември, като до края на годината митата ще нараснат до 25%. Така американските фирми ще имат време да потърсят други доставчици на стоки, които могат да изчезнат от търговските вериги. Тръмп предупреди, че ако Китай предприеме контрамярка, ще прибегне до трети етап с мита за още 267 млрд. долара. Досега митата на САЩ засягаха китайски стоки за 50 млрд. долара. Рязкото вдигане на бариерата означава, че ще бъде засегната половината от китайския внос в САЩ. „Китай имаше много възможности да се съобрази с нашите притеснения. Отново призовавам китайските ръководители да предприемат бързи действия, за да сложат край на нечестните търговски практики на своята страна“, заяви Тръмп в изявление от Белия дом. Си Ен Ен определи решението като „рязка ескалация на търговската война между САЩ и Китай“.

Китай обяви, че ще вземе „ответни мерки”, без да навлиза в подробности. Преди седмици Пекин бе предупредил, че ще наложи мита на стойност 60 милиарда долара на стоки, произведени в САЩ, ако се наложат нови мита. 

 

--------------

ОБВИНЕНИЕ

Тръмп обвини Китай в търсене на влияние на предстоящите американски избори, като целта е частта на обществото, която силно го подкрепя. "Китай открито заявява, че активно се опитват да повлияят и променят нашите избори, като нападат нашите фермери, производители и индустриални работници, тъй като те са лоялни към мен", написа президентът на САЩ в "Туитър".

Все още няма коментари

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

16727 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2227 13
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

978

Влез или се регистрирай за да коментираш