facebook
twitter

Чужбина

Тереза Мей искала да преговаря с всяка държава от ЕС за Брекзит

Брюксел подозира британски спецслужби в шпионаж заради странен теч на документи
1334
ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей искала да преговаря за Брекзит директно с лидерите на останалите 27 страни от ЕС.

Британският премиер Тереза Мей е изразила желание да преговаря за Брекзит директно с лидерите на всяка от държавите членки на ЕС по време на неформалната среща на върха, която ще се състои в края на септември в австрийския град Залцбург, съобщи в. "Гардиън". Така тя се надявала да сложи край на застоя, в който се намират преговорите за излизането на Великобритания от общността. Европейски висши служители обаче категорично са отхвърлили предложенията на Тереза Мей  да води директни разговори за Брекзит с останалите 27 държавни и правителствени ръководители в Залцбург.  Официалните разговори се водят от главния преговарящ от името на ЕС Мишел Барние. Мей може да уведомява лидерите на ЕС за плановете си, но не и да води преговори с тях поотделно.

Този подход трябва да се запази и в Залцбург на неформалната среща на лидерите от ЕС на 20 септември, която според първоначалния план ще е посветена на миграцията. Срещата е организирана от Австрия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Разговорите ще се състоят четири седмици преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, когато според Барние трябва да бъде обявено споразумението между ЕС и Великобритания за Брекзит. В Брюксел обаче очакват срокът да бъде удължен до ноември или дори до декември.

Междувременно стана ясно, че преговарящите за Брекзит от страна на ЕС имат съмнения, че са подслушвани от британските тайни служби, писаха медиите на Острова. Съмненията били изразени на срещата на 13 юли в Брюксел от Сабине Веянд, заместничка на главния преговарящ Мишел Барние. Основание за това е фактът, че властта в Лондон е знаела за съдържанието на секретни документи само часове след като те са били раздадени на европейските преговарящи. Те съдържали отрицателна оценка на ЕК за британските планове за оставане в единния пазар на стоки. Великобритания незабавно е поискала да не се публикува това становище, тъй като сериозно ще навреди.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

222
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1163 6
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3131 61

Коментари

herr Flick
снимка на herr Flick

А с отделни области, общини и населени места? А с някои по-изявени общественици? А с мен, лично?

Казуса
снимка на Казуса

Разделяй и владей. И подслушвай съюзниците, нищо че изискваш от тях сигурност и предвидимост.

Нищо ново под Слънцето от страна на англо-саксите. 

kaily
снимка на kaily

Великобритания се плъзга по нанадолнището

 

Преговорите за Брекзита между Великобритания и ЕС влязоха в задънена улица. Казва го не друг, а Тереза Мей, британският министър-председател. В писмо до своята Консервативна партия, която е тежко разединена, Мей признава, че в момента всичко е в застой. Обградена е от забранителни линии, които не може да прекрачи. „Брекзит” не бива да бъде нито прекалено мек, нито прекалено твърд, нито пък без споразумение, за да може в крайна сметка да го приемат всички фракции в Консервативната партия. И, разбира се, Европейският съюз, пише Бернд Ригерт в „Дойче веле” (Deutsche Welle).

 

Според последното предложение на Мей, между Великобритания и ЕС може да има някаква зона за свободна търговия, но само за стоки. Брюксел обаче не е съгласен. И сред британските граждани едва 11% подкрепят идеята. Тази седмица преговорите ще бъдат подновени. Но представителите на ЕС и главният преговарящ Мишел Барние, както и хората на Доминик Рааб, лондонския министър за „Брекзит”, вече се питат: „А за какво всъщност ще преговаряме?”

„Брекзит” не носи никакви предимства за британците

Защото реални решения не се виждат нито по търговските въпроси, нито за границата между Северна Ирландия и Ирландия. Британското правителство се стреми единствено към някаква обтекаема декларация за бъдещите отношения с ЕС. Брюксел обаче държи двете страни да подпишат съвсем конкретен договор за напускането на Великобритания, който окончателно решава поне такива основни въпроси като валутите, границите и правата на гражданите. Ясно е едно: времето изтича. Защото договорът би трябвало да е готов до края на октомври. А това ще се окаже много трудна задача.

Досегашната тактика, която Лондон използваше в преговорите – едва в най-последния момент да обявява някакви конкретни искания по същество – този път няма да го доведе доникъде. Тереза Мей се опита да омае поотделно Берлин и Париж и така да вбие клин в ЕС, но този опит се провали. Позицията на британците е слаба и става все по-слаба. ЕС има много по-малко за губене, отколкото Великобритания. Притисната до стената, Мей все повече създаде паниката на Острова. Зове хората да се запасяват с храни и лекарства и с далечен прицел да внуши, че за всичко е виновен ЕС, който не проявявал достатъчно гъвкавост

eilthireach

№4 браво, само че на български е конграЧулейшънс.

Тодор1

Преговорите с България ще са лесни-едно конгратюлейшън и готово.

eilthireach

Divide et impera ! предлагам й да преговаря отделно със всички емигранти от ЕС с регистрация в ОК, проблема на Мей и предишнште ,ч е никоя д-ва в днешна Европа не е била английска колония.Няма да се очудя да поиска Гибралтар и о-ви Джърси и Гърнси да останат в ЕС.Както във футбол турнирите и купите имат 4-5 нац.отбора от т.н. ОК. По-добре да преговаря с Тръмп да станат 51 щат, но той май предпочита Борката Джонсън.

studentka 2

Когато се намираме в съюз с такива, никой враг не може да е по-страшен! Пояснявам- врага е хипотетичен, а "съюзника" е наличен!

Влез или се регистрирай за да коментираш