facebook
twitter

Чужбина

Свинската чума се превърна в политически скандал в Румъния

Властите са обвинени, че не са взели мерки, за да спрат разпространението на вируса, за който се е знаело преди година
658
ЕПА/БГНЕС
Над 70 000 прасета са ликвидирани в Румъния заради разпространяването на чумата сред животните.

Свинската чума, която върлува в югоизточните и северозападните райони в съседна Румъния, се превърна в политически скандал, след като местните власти бяха обвинени, че не са взели навременни мерки, за да спрат разпространението на вируса, въпреки че още преди година е имало предупреждения, съобщи електронното издание "Романия инсайдър". Над 70 000 прасета вече са умъртвени заради заболяването. Министерството на земеделието сега предприема отчаяни опити да спре заразата. Издадена е заповед всички полета със зърнени култури, където са били забелязани диви свине и може да са заразени, да бъдат запалени за дезинфекция, съобщи електронното издание agrointel.ro. Фермерите в засегнатите райони обаче смятат, че подобна мярка ще предизвика щети, които засега е трудно да бъдат оценени. Те също така се притесняват, че държавата няма да им изплати компенсации за унищожената реколта. Земеделският министър Петре Дая обаче обяви, че в заповедта за борба със свинската чума не се съдържа призив за запалване на нивите. Заразените полета трябвало да бъдат изолирани или дезинфекцирани.

Първият случай на свинска чума официално е регистриран в Румъния в края на юли 2018 г. и ЕС предупреди местните власти, че не правят достатъчно, за да спрат разпространението й. Въпреки големия риск от разпространяването на заразата шефът на ветеринарната служба Йеронимо Бранеску отмени заради липса на пари задължителните годишни прегледи, които се правят във фермите. Освен това поверената му институция не е взела мерки, за да спре глиганите, влизащи в Румъния от съседни държави като Украйна, и не е предупредила навреме населението за рисковете от свинската чума. 

Разследване на изданието "Либертатя" установи, че синът на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня - Валентин Драгня, е успял да продаде над 10 000 прасета точно преди официално да бъде съобщено за избухването на чумата по животните. Драня-младши е собственик на свинеферма в Салчия, окръг Телеорман. 

НЕДОВОЛСТВО

Голям антиправителствен протест ще се състои днес на Площада на победата в Букурещ. Очаква се около 1 млн. души да се съберат, като множество румънци пристигат от чужбина, за да се включат в демонстрацията. Организатор е Федерацията на румънците зад граница.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция прекрати офанзивата си „Мирна пролет“ в Сирия

23.10.2019

1151 5
Камион от България с 39 трупа бе открит във Великобритания (видео)

23.10.2019

10531 78
Еврокомисар Йоурова: ЕК и занапред ще наблюдава България

23.10.2019

919 6

Коментари

Братя Стругацки

Че тия румънци по-зле от нашите управленци излизат. 

А синчето, дето си продало свинете, дали ще съдят баща му, както американския конгресмен?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×