facebook
twitter

Чужбина

Съдът на ЕС подкрепи екоактивисти в борбата с мръсния въздух

Магистратите се произнесоха в полза на по-високи стандарти при измерването на качеството на въздуха
154
 EПА/БГНЕС
Качеството на въздуха не трябва да се определя на базата на средната големина на съответната площ, а на резултатите от отделните станции за вземане на проби, смятат магистратите от Съда в ЕС.

Съдът на ЕС, който е базиран в Люксембург, подкрепи исканията на екоактивисти за по-строги стандарти при измерването на качеството на въздуха, съобщи "Дойче веле". Магистратите се произнесоха по дело, заведено от жители на белгийската столица Брюксел и природозащитна организация срещу градските власти относно системата, която се използва за проследяване на качеството на въздуха. Брюкселски съд отнесе казуса към Съда на ЕС, който да се произнесе колко стриктно трябва да се прилага законодателството на ЕС при измерването на качеството на въздуха в района на Брюксел. 

Според съдиите в Люксембург измервателни станции трябва да бъдат инсталирани в районите с най-високи нива на замърсяване, каквито са изискванията на евроразпоредбите. "Местоположението на станциите за взимане на проби е много важно в системата за оценка и подобряване на качеството на въздуха, особено когато нивото на замърсяване надвишава определен праг“, пишат съдиите в становището си. Те добавят, че местните власти решават за местата, на които да вземат проби, а националните съдилища могат да преразгледат тези решения, включително и в дела, заведени от жители на дадена страна.

Съдът на ЕС също така постанови, че качеството на въздуха не трябва да се определя на базата на средната големина на съответната площ, а на резултатите от отделните станции за вземане на проби. Това означава, че ако определена станция показва прекалено високи нива на токсично вещество, това трябва да се счита за нарушение на евростандартите, независимо че в останалата част от района може да има по-добро качество на въздуха, гласи решението.

930712 ЧЕЛЕН ОПИТ

Две жени - майка и дъщеря - осъдиха френската държава, че не е предприела достатъчно адекватни мерки, за да ограничи замърсяването на въздуха в района на столицата Париж, писа в. "Гардиън". Това е първото дело във Франция, заведено от физически лица срещу държавата заради здравословни проблеми, причинени от замърсен въздух. Ищците живеели в покрайнините на Париж, в район с голям трафик, и имали сериозни белодробни проблеми. След като се преместили в Орлеан, симптомите им отшумели. "Държавата има вина, като не е взела достатъчно мерки за качеството на въздуха", смятат съдиите. Магистратите обаче отхвърлиха иска за обезщетение от 160 000 евро.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мария Габриел няма да слуша Бойко Борисов

13.01.2020

5418 13
Умъртвяват 24 500 прасета в Никола Козлево

04.01.2020

Обновена

2274 16
Съдът на ЕС защити осъдени каталунски лидери

19.12.2019

261

Коментари

fractal

Парниковите газове и пластмасата не могат да се рециклират 

Влез или се регистрирай за да коментираш