Медия без
политическа реклама

Съдружник на криптоизмамницата Ружа Игнатова получи 20 г. затвор

16 Септ. 2023
Ружа Игнатова, за която се спекулира, че не е между живите, е сред десетте най-издирвани престъпници от ФБР
Туитър/ФБР
Ружа Игнатова, за която се спекулира, че не е между живите, е сред десетте най-издирвани престъпници от ФБР

Британският вестник "Таймс" помества голяма статия по повод присъдата от 20 години затвор на дясната ръка на "криптокралицата" Ружа Игнатова, която продължава да е на свобода, докато жертвите на техните измами продължават да са изправени пред плащане на огромни сметки и дори пред смъртни заплахи, съобщи БНР. 

Като дясна ръка на скандалната българска криптокралица британският финансов анализатор Себастиан Грийнууд се радваше на луксозен живот с дизайнерски дрехи, частен самолет, недвижими имоти и дизайнерски часовници, пише "Таймс". 46-годишният Грийнууд от Лондон и Ружа Игнатова, българска гражданка, завършила Оксфорд, създадоха фалшивата криптовалута OneCoin, която беше на път да се превърне в най-голямата измама в света. 

Един от съоснователите на крипто компанията „OneCoin“ – Карл (Себастиян) Грийнууд – се е признал за виновен по обвиненията на федералния американски съд за измама. Това съобщават от отдела на Прокуратурата на САЩ в Ню Йорк.

Тази седмица, когато той беше осъден на 20 години от американски съд за схемата "Понци" за 4 милиарда долара, жертвите му казаха, че все още страдат, изправени са пред смъртни заплахи и големи дългове.

Неговата партньорка в престъплението Игнатова, наречена "Изчезналата криптокралица" в популярен подкаст на Би Би Си, е в списъка на десетте най-издирвани на ФБР и остава на свобода, като се твърди, че е използвала връзки с мафията, за да избяга от полицията.

Сред техните жертви е 53-годишната Дженифър Макадам, която написа книга за преживяването си, озаглавена "Дяволската монета", която ще се превърне във филм. Кейт Уинслет трябва да играе Дженифър Макадам и я е посетила на чаша чай в дома й в Глазгоу. Миналия месец Макадам трябваше да отмени представянето на книгата си, след като получи смъртни заплахи. Сега тя е мишена на мафиотските фигури, замесени в измамата, след като стана защитник на други жертви.

"Не мисля, че Себастиан е получил достатъчно дълга присъда. Говорила съм с хиляди негови жертви, включително група от 33 мъже, които казаха, че са била на прага на самоубийство заради загубите си", казва Макадам пред "Таймс".

Тя припомня, че е вложила всичките си 9 000 паунда, цялото наследство от баща й, а приятели и други членове на семейството са вложили още 250 000 паунда. И споделя, че разбирайки за измамата, буквално й е прилошало, но е решила открито да говори по случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата