facebook
twitter

Чужбина

Съдбата на 49 бежанци разцепи управляващата коалиция в Рим

Нелегални мигранти с фалшиви български паспорти са арестувани в Босна и Херцеговина
623
ЕПА/БГНЕС
На борда на кораб, собственост на германската хуманитарна група Sea Eye, има 17 мигранти, а други 32-ма се намират на плавателен на неправителствената организация Sea Watch 3.

Спор за съдбата на 49 мигранти, намиращи се на борда на два частни спасителни кораба в Средиземно море, разцепи антимигрантската коалиция в Италия, писа в. "Гардиън". Повече от две седмици мигрантите са на плавателните съдове, тъй като Италия и Малта отказват да ги приемат. Италианският премиер Джузепе Конте опитва да постигне споразумение с други държави от ЕС, за да приютят част от хората.

Вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини от партията "Лига" категорично отказва да позволи мигрантите да стъпят на италианска земя. Във Фейсбук той написа, че италианските пристанища "ще останат затворени за тези, които не спазват правилата". Салвини отхвърли и призивите на папа Франциск, който настоя европейските лидери да "покажат солидарност" към хората на борда на двата кораба. Заради категоричната си позиция Салвини влезе в спор и с коалиционния си партньор Луиджи ди Майо, вицепремиер и лидер на Движение "Пет звезди". Ди Майо настоя Малта да поеме отговорност за хората, но също така каза, че Италия би могла да приеме жените и децата им. "Мигранти? Аз съм този, който решава", реагира Матео Салвини. Ди Майо пък каза, че подкрепя твърдата линия на правителството за миграцията, но въпреки това според него жените и децата трябва да бъдат приети. Сблъсъците с "Лига" доведоха до вътрешнополитически разрив и в редиците на Движение "Пет звезди". От редиците му бяха изключени двама сенатори, гласували срещу внесен от Салвини законопроект за правата на търсещите убежище.

Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че почти 4600 мигранти са загинали или изчезнали през 2018 г. Повече от половината са загинали по миграционния маршрут от Африка до Европа през Средиземно море.

КАРЕ - АКЦИЯ

Нелегални мигранти с фалшиви български паспорти са арестувани в Босна и Херцеговина, съобщи местният тв канал РТРС. Мигрантите са задържани при опит да влязат на територията на страната между 4 и 6 януари. Трима от незаконните мигранти имали фалшиви български паспорти.

Все още няма коментари

Още

Въпреки "голямата българска победа" пакетът "Макрон" ще бъде гласуван

25.03.2019

3531 74
Израелската армия унищожи офиса на лидера на „Хамас“

25.03.2019

592
Тереза Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за споразумението за Брекзит

25.03.2019

580 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×