facebook
twitter

Чужбина

Шефът на ЕП разгневи евродепутатите, като похвали Мусолини

864
ЕПА/БГНЕС
Антонио Таяни

Председателят на ЕП Антонио Таяни си навлече гнева на евродепутатите, като похвали италианския диктатор Бенито Мусолини, предадоха информационните агенции. "Не споделям политическите му убеждения..., но ако трябва да сме честни, Мусолини направи пътища, мостове, сгради, спортни съоръжения, той преустрои толкова райони в нашата Италия...Като цяло не смятам управленската му дейност за положителна, но бяха свършени някои неща", заяви Таяни в интервю за италианско радио. 

Евродепутатите веднага скочиха срещу Таяни, а председателката на групата на Европейската обединена левица в ЕП Габриеле Цимер поиска "председателят да се оттегли". "Подобни изявления са недостойни за председателя на първия транснационален парламент в историята на човечеството, създаден именно за да не се допуска никога вече в Европа да възкресяваме фашистките режими", заяви евродепутатът Филип Ламбертс, съпредседател на групата на Зелените. Лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстат настоя Таяни да се извини и по-късно шефът на ЕП го направи. "Извинявам на всички, които може да са били засегнати... Изказването ми не целеше да оправдае или омаловажи един антидемократичен и тоталитарен режим", заяви той. 

Протест срещу неофашизма в Европа организират от неформалната организация Комитет на ромите в ЕС, основан от мигранти в Белгия. На 17 март роми мигранти от балканските страни ще проведат 7-и поред протест, който ще е в Брюксел в навечерието на т.нар. ромска седмица в ЕП, съобщиха за "Сега" от комитета. Организаторите посочват изказването на Таяни като един от признаците на надигащата се крайнодясна вълна.

Все още няма коментари

Още

НАТО обяви бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

24.03.2019

460 17
Изграждат се 5 хранилища в Европа за американска военна техника

24.03.2019

1305 20
"Съндей Таймс": 11 министри готвят преврат срещу Тереза Мей

24.03.2019

873 18

Влез или се регистрирай за да коментираш

×