facebook
twitter

Чужбина

Руските агенти следели Скрипал още през 2014 г.

114
ЕПА/БГНЕС
Заподозрените за атаката срещу Скрипал руски шпиони, влезли в Англия като Руслан Боширов (вляво) и Александър Петров, са ползвали същите самоличности и през 2014 г. в Чехия, твърдят източници на Чешкото радио.

Двамата руснаци, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, са посетили тайно Чехия през октомври 2014 г., показва разследване на Чешкото радио. По същото време в страната се намирал и Скрипал, който според разузнавателни източници, цитирани от радиото, помагал на чешките служби в разкриването на руски шпиони в Чехия. Източниците на авторите на материала от "Радиожурнал" са потвърдили, че Скрипал е бил следван от двамата руснаци. 

Според разследващия сайт "Белингкет" двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон са полковникът от руското военно разузнаване (ГРУ) Анатолий Чепига и Александър Мишкин - лекар, работещ за ГРУ. Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига - с псевдонима Руслан Боширов. С паспорти с тези имена те са влезли и в Чехия през 2014 г., и във Великобритания - през март, когато бе атакуван Скрипал. Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година под името Руслан Боширов. От чешките служби отказаха коментар по темата пред Чешкото радио.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС очаква Тереза Мей да поиска 3-месечно отлагане на Брекзит

22.02.2019

1653 11
Гърция прави масови проверки за пушачи в коли с деца

22.02.2019

715 9
Държавният департамент на САЩ пусна сайт за „руската агресия в Украйна“

22.02.2019

6760 65

Коментари

Mrx

Айде сопрете се с фантазиите. Може да са го следели, ама да са го отровили по такъв наивен начин си е направо фантасмагория. Ако британците са ги засекли, тогава те са инценирали това "отравяне" за да обвинят Русия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×