Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия породи нужда от европейски комисар за отбраната

Нидерландия предлага новият пост да се въведе с назначаването на следващата Еврокомисия догодина

10 Ноем. 2023
Уикипедия
Кайса Олонгрен

Нидерландската министърка на отбраната в оставка Кайса Олонгрен призова в четвъртък следващата Европейска комисия да създаде отделен комисарски пост за отбраната, подчертавайки необходимостта от увеличаване на доставките на оръжие и военните разходи в рамките на ЕС.

Олонгрен, която преди това  се застъпваше  за по-голяма роля на ЕС в НАТО, предложи новото място на комисар по време на интервю за нидерландската радиостанция  BNR, цитирано от брюкселското електронно изданшиеа Юрактив.бг

„Мисля, че би било добра идея следващата Европейска комисия да постави това много високо в дневния ред, за да има европейски комисар, който е зает през 100% от времето с отбраната“, каза Олонгрен.

„Тази Комисия вече се зае по-специално с отбранителната индустрия, но това все още е доста фрагментирано.“, добави тя.

Призивът на министърката в оставка идва в момент, когато ЕС се бори да конкретизира предложението си за всеобхватна пътна карта за производството на оръжия – Европейската стратегия за отбранителна промишленост, на фона на опасения за липсата на финансиране и стимули за държавите-членки на ЕС да си сътрудничат при съвместни доставки. Комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон отложи представянето на стратегията за следващата година.

„Ще представим европейска стратегия за отбранителна промишленост в началото на следващата година, през първото тримесечие на 2024 г.“, потвърди комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пред Euractiv в изявление на 17 октомври.

Докато Олонгрен приветства усилията на Бретон за засилване на сътрудничеството в рамките на ЕС, тя изрази мнение, че отделен комисар трябва да поеме ресора предвид спешността на въпроса.

Новият комисар трябва да се стреми да увеличи производството на оръжие в рамките на блока, като същевременно гарантира въвеждането на общи стандарти за насърчаване на сближаването между държавите-членки.

Тя каза, че политически играчи като руския президент Владимир Путин могат да раздуят военните икономики без значителни пречки, а ЕС все още е изправен пред предизвикателства като недостиг на персонал, липса на ресурси  и неохотни компании, които започват производство едва когато всички договори са подписани.

„Казвам: просто вървете произвеждайте, ние ще го вземем. Бюджетите ни бяха увеличени и остават високи. Подкрепата за Украйна засега не намалява. Наистина имаме нужда от това“, призова министърката.

Деликатен въпрос, който причинява главоболия в много страни от ЕС, е как увеличените разходи за отбрана могат да повлияят на строгите фискални правила на ЕС.

Според проект на компромис, видян от Euractiv по-рано тази седмица, разходите за отбрана могат да получат специален статут във фискалните правила на ЕС съгласно новия преглед на икономическото управление в опит да се насърчат инвестициите на държавите-членки в тази област.

Проектодокумент, внесен от испанското председателство на Съвета на ЕС, предполага, че държавите-членки, които увеличават разходите за отбрана, трябва да се третират по-снизходително, ако превишават правилото за дефицита на ЕС, което ограничава бюджетните дефицити на държавите-членки до максимум 3% от БВП.

Нарушаването на това правило обикновено задейства т. нар. Процедура за прекомерен дефицит, която изисква от съответната държава-членка да предприеме коригиращи действия в рамките на определен срок.

В публикация от края на 2019 г., Джо Кулмонт, старши сътрудник от Кралския висш институт за отбрана в Брюксел, коментира, че комисар по отбраната е липсващата част от пъзела на Общата политика за сигурност и отбрана на Европа.

„Времето е назряло да се назначи комисар с компетенции в областта на космоса, кибернетичното пространство и отбраната, и по-специално за индустриалното измерение на производството на всички необходими граждански и военни способности. Той/тя ще допринесе за вземането на решения относно определянето на приоритетите на способностите“, отбеляза той.

Анализаторът добави, че ще е необходимо и създаването на Европейски съвет за сигурност на ниво държавни и правителствени ръководители, който да взема решения за започване на граждански и военни операции.

Ключови думи:

Комисар за отбраната