facebook
twitter

Чужбина

Румъния планира да удвои пенсиите до 2022 г.

211
Лиа Олгута Василеску

Румънското правителство подготви нов пенсионен закон, който планира да удвои пенсиите в страната до 2022 г. Одобрената схема предполага отпускането на 30 милиарда долара на година в пенсионно финансиране, което според икономистите може да се отрази тежко на публичните финанси. Средната пенсия в страната е 240 евро на месец, а пенсионерите са около 5.2 милиона души. Законът не предвижда промяна във възрастта за пенсиониране. Законът, който сега отива в парламента, предвижда пенсиите да започнат да нарастват от 1 септември догодина, съобщи "Романия инсайдър".

Управляващата Социалдемократическа партия, която обеща предизборно да увеличи пенсиите, ще отдели за тях 11% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 6.7% в момента. Министър-председателят Виорика Дънчила настоя, че финансовата промяна "няма да е проблем". Министърът на труда Лиа Олгута Василеску, която представи новия пенсионен закон, не обясни откъде ще дойдат парите за пенсиите, които през 2022 г. ще се равняват на 45 на сто от средната работна заплата. Анализатори предупреждават, че и сега за страната е доста трудно да държи публичния дефицит под 3%, които ЕС изисква.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Франция въвежда данък за четири технологични гиганта

18.12.2018

315 8
Фондация "Доналд Тръмп" се разпуска след споразумение с прокурор

18.12.2018

222 3
Протестът на "жълтите жилетки" може да обхване и Португалия

18.12.2018

955 22

Коментари

Michael_P

Северна Бългрия ще се наводни с румънски пенсионери.

gogin

Тая Лия много фотошопната.

kaily
снимка на kaily

240 евро и ще се удвои, значи 480 евро

пенсия

у нас ако чистата заплата средна беше толкова, хората щеха си седят и работят дома, а не да гастарбайтерстват

То у нас минималната заплата поне да беше 240 евро...

Дежурния

Министърът на труда Лиа Олгута Василеску, която представи новия пенсионен закон, не обясни откъде ще дойдат парите за пенсиите, които през 2022 г. ще се равняват на 45 на сто от средната работна заплата.

Защо са необходими обяснения? Очевидно осигуровки между 70 и 80% от заплатите решават изцяло този дребен проблем. По-интересно е как за 3 години ще направят средната работна заплата 1100 евро месечно. Е, те още са си в леи и вероятно обещанията също са в леи, като никой не говори за курс към еврото...?

Влез или се регистрирай за да коментираш