facebook
twitter

Чужбина

Рим обяви извънредно положение в Генуа

Управляващите от "Пет звезди" отхвърлили предупреждения на експерти за опасност на моста "Моранди"
292
ЕПА/БГНЕС
Пожарникари помагат на обитатели на сгради в района на рухналия мост да се евакуират. Над 630 души бяха принудени да напуснат домовете си след инцидента.

Италианското правителство обяви извънредно положение за 12 месеца в Генуа. Това ще даде възможност да се отпуснат извънредно бюджетни средства за възстановяване на рухналия виадукт "Моранди" на магистрала А10. Правителството на премиера Джузепе Конте деблокира 5 млн. евро от фонда за извънредни ситуации в страната за възстановителните работи. 39 души загинаха, когато във вторник 80-метров отсек от моста на магистралата, свързваща Италия с Южна Франция, се срути и падна върху жп линия и къщи.

Конте критикува оператора на магистралата, която минаваше по моста "Моранди" - "Аутостраде пер л'Италия", и заяви, че властите няма да чакат края на полицейското разследване, за да предприемат действия срещу него. Вицепремиерите на Италия Луиджи ди Майо и Матео Салвини единодушно обявиха намерението си да отнемат концесията на "Аутостраде пер л'Италия".

В същото време министърът на икономиката и финансите Джовани Триа отчете "необходимостта от сериозен план за държавни инвестиции в инфраструктурата, което е приоритет на правителството и за тази цел няма да има бюджетни ограничения".

Министърът на транспорта и инфраструктурата Данило Тонинели каза днес, че "Аутостраде пер л'Италия" ще трябва да даде своя принос към разходите за реконструкцията на моста.
Той не отхвърли възможността концесията на магистрала А10 да бъде прехвърлена на държавната компания за управление на пътищата "Анас" (Anas), писа "Република". Акциите на компанията майка на концесионера "Атлантиа" загубиха една трета от стойността си на борсата вчера. Концесионерът обаче твърди, че не носи вина за инцидента. Инженери от фирмата са били завчера в общината на Генуа и са представили документи, според които изрядно са спазвали закона при контрола на съоръжението и са провеждали редовни детайлни проверки на структурата преди трагедията, които са показали удовлетворяващи резултати. Кабинетът може да развали сделката за концесията при доказани нарушения от страна на компанията, в противен случай може да дължи до 20 млрд. евро обезщетение.

Управляващата в Италия популистка партия "Пет звезди" е пренебрегнала проблемите за сигурността на рухналия във вторник мост "Моранди". През 2013 г. представителите на "Пет звезди" в Генуа са окачествили като "детски небивалици" предупрежденията, че мостът може да се срути, писа "Индипендънт". Антисистемното движение "Пет звезди", което от няколко месеца управлява Италия в коалиция с националистическата партия "Лига", натрупа политически капитал през годините, съпротивлявайки се на мащабни инфраструктурни проекти. Тези проекти често предизвикват недоволството на хората, които живеят в съответните райони. През 2013 г. партията публикува на сайта си позиция, според която предупрежденията за "непосредствена заплаха от рухване на моста Моранди" са favoletta – италианската дума за детска фантастична приказка или измислица, пише британският вестник. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

226 1
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1172 6
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3141 61

Коментари

Access
ГАМЕН

Що ми се струва че  нискат да направят анализ за причините. Така да рухне мост, без видима причина не стаа.  

Костадинко

Кабинетът може да развали сделката за концесията при доказани нарушения

 

Срутването на моста не е ли достатъчно?

Влез или се регистрирай за да коментираш