facebook
twitter

Чужбина

Путин: Замесените в случая "Скрипал" скоро ще проговорят

Москва открила двамата обвинени от Лондон руски агенти
763
ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин направи новите разкрития по случая "Скрипал" по време на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток.

Двамата руснаци, заподозрени от британските власти за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, са известни на руските власти, не са криминално проявени и са цивилни, заяви руският президент Владимир Путин на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток, предадоха агенциите. Миналата седмица британската прокуратура идентифицира двама руснаци, действали под имената Александър Петров и Руслан Боширов, и ги обвини в опит за убийство на семейство Скрипал с невропаралитично вещество от групата "Новичок". Прокурорите заявиха, че двамата работят за руското военно разузнаване ГРУ. Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, издал десетки агенти на Великобритания, бе намерен заедно с дъщеря му в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март.

"Ние, разбира се, погледнахме що за хора са те и знаем какви са. Намерихме ги", съобщи Путин в отговор на въпрос. "Там няма нищо особено и криминално, уверявам ви", добави той и подчерта, че тези хора "са цивилни разбира се". Президентът предложи тези двама души сами да разкажат пред медиите за себе си. След това водещият на дискусията, журналистът Сергей Брильов, покани двамата да се явят в студиото на неговото тв предаване "Новини в събота".

След отравянето Обединеното кралство и над 20 други държави изгониха общо 150 руски разузнавачи, действащи под дипломатическо прикритие. Русия изгони същия брой дипломати. От началото на случая Москва категорично отказва да е свързана по какъвто и да начин с похищението срещу Скрипал. Според Лондон обаче зад атаката стои лично руският президент Владимир Путин.  

 

 РАЗКРИТИЯ

Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал редовно се е срещал през последните години с представители на испанските специални служби, съобщи в."Ню Йорк таймс". Скрипал, както и отровеният през 2006 г. Александър Литвиненко, са дали на испанското разузнаване ценна информация за руската мафия и връзките й с руския политически елит,  заяви в ефира на радио "Ехото на Москва" известният руски политолог Станислав Белковский, който е отявлен противник на Кремъл. Литвиненко беше отровен в хотел в Лондон през 2006 г. с радиоактивен полоний-210, сложен в чаша чай. Според Белковский Сергей Скрипал е оцелял след покушението, тъй като "джентълмените", които са намазали с "Новичок" бравата на вратата му, не са съобразили, че по това време в района има висока влажност и е завалял дъжд. Така концентрацията на "Новичок" върху бравата е намаляла. Според журналистката Юлия Латинина професионализмът на операцията на руските специални служби срещу Скрипал е бил на толкова ниско ниво, че отговорните за покушението даже не са знаели, че Юлия Скрипал ще посети баща си в деня, в който са намазали бравата с "Новичок".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Турция е задържала над 350 нелегални имигранти

20.02.2019

93
Годишнината от гибелта на журналиста Ян Куцяк изправя Словакия пред тежки въпроси

20.02.2019

177
3-ма британски депутати напуснаха Консервативната партия заради Брекзит

20.02.2019

586 9

Коментари

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Последният абзац е пълен кретенизъм. 

Жърнализмът открива нови дъна.

Вълкодав

Руснаци и високо ниво--хи, хи, хи...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×