facebook
twitter

Чужбина

Премиерите на Чехия и Малта искат втори референдум за Брекзит

Френският президент Макрон призова колегите си от ЕС да не допускат компромис с Лондон
294
ЕПА/БГНЕС
На неформалната си среща в австрийския град Залцбург лидерите на страните от ЕС не постигнаха съществени резултати по двете основни теми - Брекзит и миграционната криза.

Премиерите на Чехия и Малта Андрей Бабиш и Джоузеф Мускат призоваха британската си колежка Тереза Мей да бъде проведен втори референдум за Брекзит, въпреки че властта в Лондон категорично отхвърля подобна възможност, предаде Би Би Си. Двамата настояха за това по време на неформалната среща на лидерите от ЕС, състояла се в австрийския град Залцбург. Сред основните теми бяха излизането на Великобритания от ЕС и миграционната криза. "Бихме искали почти невъзможното да се случи ... Обединеното кралство да направи още един референдум", заяви Мускат. А Бабиш допълни, че ще бъде "много нещастен", ако Великобритания напусне и би искал да се проведе второ допитване, на което резултатът може да е различен. Тереза Мей обаче охлади ентусиазма им, като категорично заяви пред колегите си от ЕС: "Знам, че много от вас не искат да има Брекзит, но е важно да има яснота: Няма да има втори референдум във Великобритания". 

Френският президент Еманюел Макрон пък призова евролидерите да бъдат категорични и да не допускат компромис в преговорите за развода между Брюксел и Лондон. Според него трябва да бъдат блокирани всички опити на Великобритания да избира какво да запази от членството си в ЕС. "Първото ми желание е да останем единни и да имаме общ подход на 27-те. Това е основното. Второто нещо е, че трябва да останем последователни. Трябва да се намери решение. И на трето място, до ноември трябва да имаме споразумение", заяви Макрон. Заради призива си Макрон беше обвинен, че иска да види как Великобритания страда.

Много от евролидерите обаче са на противоположното мнение и признават, че е необходим компромис по спорните въпроси като границата с Ирландия и бъдещата рамка на търговското споразумение, за да се постигне споразумение. В кулоарите на срещата Мей разговаря по въпроса за границата с ирландския премиер Лео Варадкар. В Залцбург беше решено евролидерите отново да се съберат извънредно в Брюксел в средата на ноември заради Брекзит. 

Лидерите на ЕС не успяха да изгладят различията си относно възможностите за решаване на мигрантската криза. Те се съгласиха само, че ЕС трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с египетския президент Фатах ас Сиси следващата седмица в Ню Йорк. 

 

Все още няма коментари

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

203
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1092 5
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3016 61

Влез или се регистрирай за да коментираш