facebook
twitter

Чужбина

Преименуваха столицата на Казахстан от Астана на Нурсултан

438
ЕПА/БГНЕС
Новият държавен глава на Казахстан - Касъм Жомарт Токаев, се закле като президент пред парламента.

Депутатите от парламента на Казахстан приеха поправки в конституцията за преименуване на столицата Астана в чест на първия президент Нурсултан Назарбаев, предадоха агенциите. Инициатор за промяната стана новият държавен глава Касъм Жомарт Токаев, който по-рано положи клетва по встъпването в длъжност, като обеща да се придържа към установения курс. То идва ден след като президентът Назарбаев, управлявал в продължение на 30 години, подаде оставка от лидерския пост. Назарбаев, често наричан в Казахстан "баща на народа", е често критикуван за нарушения на човешките права и установяване на едноличен режим в страната. Неговата оставка изненада повечето наблюдатели. Президентските избори в Казахстан са насрочени за 2020 г.

Първата столица на Казахстан в годините, когато страната беше част от Съветския съюз, е Алмати. С идването на власт на Нурсултан Назарбаев тя беше преместена в Астана. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Средна Азия с красива архитектура и небостъргачи - символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси. Назарбаев бе един от най-дългогодишните президенти на територията на Евразия. С неговото име се свързва стабилността в Казахстан, който е важен партньор на Русия и Китай.

 

НАСЛЕДНИК

Сенатът в Казахстан обяви дъщерята на бившия президент Нурсултан Назарбаев - Дарига Назарбаева, за нов председател на Сената, като по този начин я подготвя за потенциален кандидат за президент за изборите, които ще се проведат през април следващата година.

Все още няма коментари

Още

Стотици са задържани на протести в Казахстан

09.06.2019

749 3
Херо обмисля да съди "Иртиш"

03.05.2019

70
Новият президент на Казахстан ще маха кирилицата

03.04.2019

1764 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×