facebook
twitter

Чужбина

Париж остана без главен преговарящ с "жълтите жилетки"

Протестиращите призовават за масово теглене на спестяванията от банките
731
EПА/БГНЕС
Бившата спортна министърка на Франция Шантал Жуано отказа да води преговорите с протестиращите, след като медии разкриха, че ще взема твърде високо възнаграждение.

Френското правителство остана без главен преговарящ с "жълтите жилетки", след като заради финансов скандал назначената за това бивша спортна министърка на Франция Шантал Жуано се оттегли от поста, съобщиха информационните агенции. Френско издание разкри, че тя получава по 14 700 евро на месец, за да ръководи националната комисия за обществени дебати. Сумата е доста висока и това предизвика недоволство. Жуано заяви, че не може да гарантира условия за спокойни дебати, защото е станала обект на критики, преди изобщо да са стартирали преговорите. Обществените дебати по исканията на "жълтите жилетки" трябва да започват следващата седмица и президентът Еманюел Макрон има на разположение само няколко дни, за да избере нов главен преговарящ.

Дебатите, чиито конкретни механизми остават неясни, са едно от основните предложения, които Макрон направи миналия месец в отговор на вълната от белязани от насилие протести, обхванала Франция от ноември насам. Тогава гражданското недоволство избухна заради планове на властта да увеличи цените на горивата и прерасна в протест с искания за по-висок стандарт на живот. "Жълтите жилетки" принудиха властта да се откаже от скока на цените на горивата, но продължават демонстрациите всяка събота с настояване за оставка на президента Еманюел Макрон и за подобряване стандарта на живот.

 

КАРЕ - ПРИЗИВ

Активисти на протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция призоваха в социалните мрежи за масово теглене на спестяванията от френските банки като част от продължаваща борба срещу правителството, съобщиха местните медии. Това трябва да стане в събота от 8 часа местно време. Протестиращите се надяват, че така ще принудят властта да се вслуша в искането им да разреши гражданите да могат да предлагат нови закони. Инициатор на призива за тегленето на пари е активистът от движението Максим Никол. Икономисти предупредиха, че това може да доведе до банкова паника и крие много опасности.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Въпреки "голямата българска победа" пакетът "Макрон" ще бъде гласуван

25.03.2019

3535 74
Израелската армия унищожи офиса на лидера на „Хамас“

25.03.2019

593
Тереза Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за споразумението за Брекзит

25.03.2019

580 3

Коментари

антон74
снимка на антон74

Това трябва да стане в събота от 8 часа местно време

 

шортселинга на едро марка сорос може да започва

желетките нещо не ми вдъхват доверие

иначе тактиката им е безупречна👍

 

пс едновременен отказ за заплащане на данъци и държавни такси е още по-ефективен

      в убеждаването на #бюрократинадържавнахранилка, че

     #астика не е п1кня.&.

     #амнезия са пънчове

             

Влез или се регистрирай за да коментираш

×