facebook
twitter

Чужбина

Новите US санкции сринаха руския финансов пазар

Почти $8 млрд. годишно губят страните, от които Русия спря да внася храни и продукти
1278
Дмитрий Песков

Руският финансов пазар и рублата се сринаха вчера, след като САЩ обявиха налагането на нови санкции срещу Русия заради случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предадоха агенциите. Предвидените санкции засягат износа на някои технологични продукти, като електронни устройства и оборудване, които имат отношение към националната сигурност.

Руската национална валута поевтиня вчера спрямо долара рекордно до стойности от август 2016 г. и прехвърли границата от 66 рубли, а курсът на еврото премина 77 рубли, като интересът към руските държавни ценни книжа падна до годишен минимум. И това е само при обявяването на първия етап от налагане на санкциите, който трябва да влезе в сила на 22 август. Вашингтон поиска до ноември Русия да допусне инспектори на ООН до своите химически обекти или ще въведе втори етап на санкции. Те вече наистина са драконовски и включват понижаване на нивото на дипломатически отношения и дори скъсването им, забрана за полети на "Аерофлот" в САЩ и спиране на целия американски износ за Русия. След като това стана известно, акциите на "Аерофлот" рухнаха с 12%, същото се случи и с акциите на Сбербанк, които поевтиняха с над 10%. С това акционерите на банката загубиха 483 милиарда рубли, а техните колеги от Внешторгбанк се простиха с 62 милиарда рубли. Призракът на санкциите удари и пазара на държавните ценни книжа (ДЦК). Министерството на финансите на Русия пусна още в сряда емисия за 35 милиарда рубли, от нея обаче бяха изкупени книжа за едва 13.5 милиарда рубли. Въпреки бурята на валутния пазар финансовото министерство продължи активно да купува долари, като вчера сделките бяха за над 16.7 млрд. рубли.

В същото време стана ясно, че около осем милиарда долара годишно губят страните, от които Русия спря да внася храни и селскостопански  продукти, след като въведе забраната през 2014 г. Това става ясно от разчетите на Федералната митническа служба в Москва. Забраната обхвана храни и селскостопански продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия. Година по-рано Русия внесе от тези държави 4 милиона тона храни на стойност малко над 8 милиарда долара, показват цифрите на митниците. Най-голям дял тогава имаше Евросъюзът – 6 милиарда, следван от Норвегия с малко над 1 милиард и САЩ със 780 милиона долара.

Икономическите проблеми на Турция също се увеличават, като лирата поевтиня с 30% от началото на годината, а инфлацията определя делника на много турци и се усеща навсякъде: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. Всъщност турската икономика отбеляза ръст от 7.4% - по-висок, отколкото този на китайската икономика. Само че същевременно дефицитът в платежния баланс се повишава, от началото на годината турската лира е загубила над една пета от стойността си спрямо долара и еврото, а инфлацията достигна рекордно ниво, отбелязвайки 17%.

 

 ПОЗИЦИЯ

Посолството на Русия в САЩ нарече новите санкции „драконовски“. Кремъл счита новите наказателни мерки за неприемливи. Русия няма връзка с инцидента "Скрипал", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той  увери, че Русия има стабилна финансова система на фона на непредсказуемостта на САЩ. Председателят на комитета по бюджет към Съвета на Федерацията Сергей Рябухин каза, че отказът от доставка в САЩ на ракетните двигатели РД-180 е една от възможните ответни мерки на Русия. Тези двигатели се използват за първата степен на американските ракети "Атлас 5". Според повечето депутати от руската Дума случаят с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания есамо повод да се наложат новите санкции срещу Москва.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата в Австрия отказа да се занимава със случая "Щрахе"

19.05.2019

291 4
„Ел Паис“: Европа се самоубива демографски

19.05.2019

1406 39
12 души са ранени при взрив до туристически автобус в Египет

19.05.2019

281 3

Коментари

Hegel
снимка на Hegel

В същото време стана ясно, че около осем милиарда долара годишно губят страните, от които Русия спря да внася храни и селскостопански  продукти, след като въведе забраната през 2014 г.

 

Да ама Не.

ЕС субсидира селскостопанските  продукти. Излишното селскостопанско производство и особено износа си е чиста загуба на субсидии. Ако няма субсидии тогава може да говорим и за печалба.

?

 

вила

Браткото води война срещу Русия.Отговорът...е неизбежен и фатален за  всички.Въпрос на време е.Путин:Защо ни е свят без Русия.

ВеличественИНеп...
снимка на ВеличественИНепобедим

Ми не ти тpебе, та ше го остъкляват Сал една мечешка козина ша остане у пустинята. Изконна мечта по пустиня... 

Чок觧§§

Кой е автор на статията ??? Редакционна ли е ???

Диагностик
Invisible

"Не ми се подсмихвай, ти си го избра"

SvSophia
снимка на SvSophia

Тоз филм за падението на ойля, рублята, лицето Х до шест месецИ, пари нема, че и пармезан и хамон, аз лично го гледам от няколко годин.

Никова иновативност, креативност, че и малко въображение +талантец. 

Скука, "братя врабци и цанцугери". 

ВеличественИНеп...
снимка на ВеличественИНепобедим

Па прояви малце, дет викаш, никова иновативност - смени си филма. Скука, сестри-братя... айде малко Юманите за разкършване на рабдело. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×