facebook
twitter

Чужбина

НАКРАТКО

66
ЕПА/БГНЕС
Президентът на Иран Хасан Рохани обеща на митинг в Техеран по случай 40-ата годишнина от революцията през 1979 г., че страната ще продължава да развива военната си мощ.

Иран ще развива програмата си за балистични ракети

въпреки натиска от "вражески държави, както и ще продължава да развива военната си мощ, заяви президентът на страната Хасан Рохани на митинг в Техеран по случай 40-ата годишнина от революцията през 1979 г., съобщи Си Ен Ен. "Не сме искали и няма да искаме позволение за разработването на различни видове ракети и ще продължим по нашия път, засилвайки военната си мощ", подчерта Рохани. Напрежението между Иран и САЩ се засилва, а Техеран се опитва да се справи с последствията от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрено споразумение.

 

Десетки хиляди деца са използвани като войници

във въоръжени конфликти по света, предупреди Детски фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от агенциите. Най-много са децата войници в Южен Судан, Централноафриканската република, ДР Конго, Сомалия, Сирия и Йемен, където има военни конфликти. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианма. Често децата са жертви и на сексуален тормоз. Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 хил. деца войници.

 

Тежкоболният президент на Алжир ще се кандидатира

за пети пореден мандат на изборите през април т.г., предаде Би Би Си, като цитира съобщение от неговата канцелария. Абделазиз Бутефлика е на 81 години и е на власт от 1999 г. През 2013 г. Бутефлика получи тежък инсулт и много рядко се появява на публични места. Критиците му твърдят, че не е в състояние да изпълнява задълженията си заради силно влошеното си здраве.

Все още няма коментари

Още

US войските са получили заповед да напуснат Северна Сирия

14.10.2019

601 1
Зоран Заев: София е задължена по договор да ни подкрепи за ЕС

14.10.2019

1842 14
Операцията на Турция в Северна Сирия застрашава сигурността на НАТО

14.10.2019

13981 81

Влез или се регистрирай за да коментираш

×