facebook
twitter

Чужбина

На германците им дотегнаха бежанците

Полицията регистрира стотици нападения срещу кандидати за убежище
2169
Ню Йорк таймс
Кандидати за убежище седят пред общежитие за мигранти в Бамберг. Такива центрове стават често мишени за нападения.

Обиди на расова основа, подстрекаване към насилие срещу чужденци, нападения и палежи на бежански домове: всички тези деяния говорят за усилващи се ксенофобски нагласи. 609 нападения срещу бежанци е регистрирала германската полиция през първата половина на 2019 г. И почти всички са били класифицирани като „политически мотивирани криминални деяния". Това става ясно от отговор на германското правителство на запитване от Лявата партия, пише в. "Ди Велт". Данните сочат, че през първото полугодие са били извършени 60 нападения срещу бежански домове, както и 42 атаки срещу хуманитарни организации или техни сътрудници. Ранени са били 102-ма души, сред които и седем деца.

Част от отговора навярно се съдържа в ежегодното изследване на R+V - едно от най-големите застрахователни дружества в Германия. От проучването става ясно, че основните страхове на повечето германци са свързани именно с бежанците. 56% от анкетираните се опасяват, че държавата няма капацитет да се справи с проблемите на толкова много пришълци. На второ място се нареждат опасенията, че евентуален нов приток на чужденци би могъл да предизвика напрежение в страната.

От статистиките на германската полиция става ясно, че всяко четвърто нападение срещу бежанци е било извършено в източногерманската провинция Бранденбург. Органите на реда са разследвали там 160 деяния, насочени срещу бежанци или кандидати за убежище. В останалите германски провинции броят на подобни нападения е значително по-нисък: в Баден-Вюртемберг - 62, в Долна Саксония - 58, в Саксония - 56. Представителката на Лявата фракция в германския парламент Ула Йелпке твърди, че бежанците в Германия са изложени на постоянна заплаха. "Държавата е длъжна да ги защитава", смята Йелпке.

 

ПАРАДОКС

Бригите Рьомщет от германското застрахователно дружество R+V обръща внимание на един парадокс: „В Източна Германия има значително по-малко чужденци, отколкото в западните провинции. И въпреки това там опасенията са много по-силни“.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поне петима загинали при изригването на вулкан в Нова Зеландия

09.12.2019

155
Белият дом готви среща на Тръмп с руския външен министър

09.12.2019

618 13
„Блиц“: Сърбия е трета по брой танкове в Европа

09.12.2019

202

Коментари

сталкер пустиняк

В Източна Германия има значително по-малко чужденци, отколкото в западните провинции. И въпреки това там опасенията са много по-силни

Ами може би няма именно заради тези опасения и последващите действия на бившите източни германци. 

аиг3

Няма защото и бежанците знаят къде са парите. Искат в по-богатите западни лендери.

Доколкото има на изток повечето са заради държавната политика на преразпределение на бежанците.

Имаше статия, в която един афганистанец мрънкаше, че са го изпратили в западащ източногермански град. Отделно и лошото отношение, което също си е фактор.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×