facebook
twitter

Чужбина

Милиони пострадаха от циклон в Африка

192
ЕПА/БГНЕС
Жена простира дрехи сред руините на къщата си, пометена от циклона в Прая Нова, Мозамбик.

Милиони хора пострадаха от опустошителен циклон, помел Източна Африка. Предполага се, че жертвите са хиляди. Само в Мозамбик може да са загинали над 1000 души, обяви президентът на страната Фелипе Нюси. В Зимбабве са загинали най-малко 98 души, а двеста са изчезнали. 920 хиляди души са засегнати в Малави, сочат данни от сателитни снимки, властите нямат официална информация.

Според ООН са засегнати поне 2.6 млн. души и циклонът, наречен "Идай", може да се окаже едно от най-тежките бедствия в Южното полукълбо. Спасителните операции се бавят заради повредената инфраструктура.

Обширни райони са наводнени, след като заради циклона някои реки са излезли от коритата си. В Бейра, където е второто по големина пристанище на Мозамбик, липсва нужната инфраструктура за оттичане на водата. Има проблем и с доставките по петролопровод от Бейра до Зимбабве, съобщиха властите в Хараре. Според Червения кръст са разрушени 90 на сто от града.

"Бяхме чули, че идват наводнения и циклон, но не бяхме се задействали или направили нищо, с което да помогнем", призна министърът на отбраната на Зимбабве Опа Мичингури при посещение на засегнат район.

Все още няма коментари

Още

Иран пусна видео на пленяването на британския танкер (ВИДЕО)

21.07.2019

4459 64
Борис Джонсън e заподозрян в руска връзка

21.07.2019

1886 14
1300 огнеборци гасят горски пожари в Португалия

21.07.2019

119

Влез или се регистрирай за да коментираш

×