Quantcast
Милиони пострадаха от циклон в Африка | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Милиони пострадаха от циклон в Африка

197
 ЕПА/БГНЕС
Жена простира дрехи сред руините на къщата си, пометена от циклона в Прая Нова, Мозамбик.

Милиони хора пострадаха от опустошителен циклон, помел Източна Африка. Предполага се, че жертвите са хиляди. Само в Мозамбик може да са загинали над 1000 души, обяви президентът на страната Фелипе Нюси. В Зимбабве са загинали най-малко 98 души, а двеста са изчезнали. 920 хиляди души са засегнати в Малави, сочат данни от сателитни снимки, властите нямат официална информация.

Според ООН са засегнати поне 2.6 млн. души и циклонът, наречен "Идай", може да се окаже едно от най-тежките бедствия в Южното полукълбо. Спасителните операции се бавят заради повредената инфраструктура.

Обширни райони са наводнени, след като заради циклона някои реки са излезли от коритата си. В Бейра, където е второто по големина пристанище на Мозамбик, липсва нужната инфраструктура за оттичане на водата. Има проблем и с доставките по петролопровод от Бейра до Зимбабве, съобщиха властите в Хараре. Според Червения кръст са разрушени 90 на сто от града.

"Бяхме чули, че идват наводнения и циклон, но не бяхме се задействали или направили нищо, с което да помогнем", призна министърът на отбраната на Зимбабве Опа Мичингури при посещение на засегнат район.

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

17143
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2358
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

1028