Quantcast

Медия без
политическа реклама

Милиардерът Дерипаска не разбира Путин накъде води Русия

14 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Дерипаска е в санкционния списък на ЕС от 2018 г.

Русия е в период на сериозни промени, сравними със случилото се през 1990-те години, но за разлика от събитията отпреди 30 години, сега не е ясно накъде върви страната. Това казва в интервю пред РБК милиардерът Олег Дерипаска.

"През 90-те години всичко знаеха накъде вървим. Сега извършваме поход в неизвестното. Чуваме как трябва да бъде, но как ще стане, никой не знае", казва Дерипаска. Той напомня, че след разпада на СССР е имало няколко ролеви модела. "Искахме да бъдем като Швеция - ред, чистота, закони ; като Германия - ефективност, надеждност. А сега образът на бъдещото е размит и това е фактор, който съсипва хората".

"Да се равняваме по азиатските страни, няма смисъл - казва Дерипаска. - Наясно сме, че Русия не е Китай, не е Индия, не е Индонезия. Но е не се виждат ясни алтернативи". Според бизнесмена, който от 2018 г. е в санкционните списъция на ЕС заради близостта му с Путин, икономическия модел на държавен капитализъм, който Путин строи от 2008 г., се оказа "дълбоко погрешен избор". 


 

Ключови думи:

Олег Дерипаска