facebook
twitter

Чужбина

Медийната свобода по света удари 10-годишно дъно

56
Pixabay
В последните три години упадък бележи свободата на изразяване в ЕС заради държави като Полша, Унгария и Словакия, отчитат от Article 19.

Медийната свобода по света е достигнала най-ниското си ниво в последното десетилетие, е констатацията в доклад на правозащитната организация Article 19, цитиран от електронното издание "Политико". Най-тежка е ситуацията в Полша, Хърватия, Румъния, Русия и Унгария. Особен упадък в последните три години бележи свободата на изразяване в ЕС заради държави като Полша, Унгария и Словакия. В доклада се казва също, че 78 журналисти и 312 правозащитници са убити през 2017 г., а 326 журналисти са хвърлени в затвора. Цитирани са имената на журналистката от Русе Виктория Маринова, на Ян Куцяк от Словакия, на саудитския колумнист Джамал Хашоги и др. 

Междувременно прокурорът на турския град Истанбул издаде заповеди за арест на 2-ма приближени до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е смятан за поръчител на убийството на Хашоги, писа в. "Хюриет". Те са заподозрени в подготовка на убийството. Рияд твърди, че престолонаследникът не е знаел за престъплението. По време на изслушване в Сената на САЩ на директора на ЦРУ Джина Хаспъл сенатори изразиха увереност, че Мохамед бин Салман стои зад убийството. Републиканецът Линдзи Греъм дори си позволи да коментира, че принцът е луд и опасен.

Все още няма коментари

Още

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

21.02.2019

433 2
Пътнически самолет надмина скоростта на звука

21.02.2019

783 16
Недоволство в БСП заради бойкота на парламента

21.02.2019

1717 32

Влез или се регистрирай за да коментираш

×