facebook
twitter

Чужбина

Македония влиза под европейския рентген

Скрининг процесът започва най-напред с глава "Правосъдие и основни права"
325
Европейска комисия
Македонският премиер Зоран Заев и комисарят по разширяването Йоханес Хан.

 

За Европейската комисия в Брюксел в четвъртък заминава 40-членна македонска делегация, съставена от представители на много от министерствата и институциите, водена от вицепремиера Буяр Османи. Тя ще започне скрининг за глава 23 - "Правосъдие и основни права", съобщи агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Отварянето на първата от 33-те глави означава, че ще има 33 посещения в Брюксел или над 1000 души, които ще участват в този обяснителен скрининг. След това ще бъде подготвена втората фаза или така нареченият двустранен скрининг, който ще бъде още по-комплексен и по-изчерпателен. Очаква се процесът да приключи до юни 2019 г., след което да започнат преговорите за членство в ЕС.

Скринингът е процедура за подготовка на преговорите за членство с дадена страна кандидатка. Той има за цел, от една страна, да запознае страните кандидатки с правната част от ЕС и по този начин да ги подготви за преговори. От друга страна, целта е да се даде възможност на Еврокомисията и на държавите членки да оценят степента на готовност на страната кандидатка.

Проверката отнема около една година и се извършва по график на ЕК. След нея Съветът решава дали да започне преговорите по съответната глава съгласно препоръка на ЕК.

Македония първа в региона подписа Споразумение с ЕС за стабилизация и асоцииране през 2001 г. През 2004 г. кандидатства за членство, а през декември 2005 г. придоби статут на страна кандидатка.

През 2009 г. тя получи либерализация на визовия режим. На 17 април Европейската комисия препоръча на Македония да започне преговори с ЕС. На 26 юни Европейският съвет подкрепи решението за условно започване на преговори с Македония в зависимост от ратификацията на договора с Гърция за името Северна Македония.

 

ОТКАЗ

Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име на Република Македония, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, спецификата на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова на 30 септември няма да изляза да гласувам, заяви македонският президент Георге Иванов пред Обединената македонска диаспора в Детройт.

Все още няма коментари

Още

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

21.02.2019

1426 5
Пътнически самолет надмина скоростта на звука

21.02.2019

3178 52
Недоволство в БСП заради бойкота на парламента

21.02.2019

4168 48

Влез или се регистрирай за да коментираш

×