facebook
twitter

Чужбина

Лондон очаква война САЩ - Иран

Дипломат №1 на САЩ Майк Помпео преговаря с евролидери за напрежението с Техеран
1314
ЕПА/БГНЕС
Пристанището във Фуджайра, разположено на източното крайбрежие на страната, се използва както за търговски, така и за военни цели. То свързва всички емирства, разположени в радиус от 300 километра. Пристанището се намира само на 70 морски мили от Ормузкия проток.

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт предупреди за риск от непреднамерен конфликт между САЩ и Иран заради ядрената сделка. "Силно сме обезпокоени от риска от конфликт, който може да избухне случайно в резултат на непреднамерена ескалация", каза Хънт пред журналисти в Брюксел. Той добави, че е важно да не се тласка Иран към възобновяване на ядрената си програма. Хънт говори преди срещата на външните министри на ЕС. Снощи в Брюксел се очакваше да пристигне държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който съкрати посещението си в Русия, за да се преговаря с европейски лидери за Иран и новите американски санкции, както и за ултиматума на Техеран към ЕС да принуди САЩ да се откажат от наказателните мерки.

Междувременно Обединените арабски емирства съобщиха, че 4 търговски кораба са станали обект на "операции за саботаж" близо до териториалните води на емирствата, съобщиха местните власти, без да дадат подробности къде и какво се е случило. Оповестено бе единствено, че няма жертви при инцидентите. Саудитска Арабия потвърди, че два от атакуваните кораби са нейни петролни танкери, единият от които превозвал суровина за клиенти в САЩ. Те били атакувани край бреговете на Фуджайра, едно от емирствата в ОАЕ, и според саудитския министър на енергетиката Халид ал Фалих е застрашена сигурността на глобалните петролни доставки. Няма пострадали или петролен разлив, но са нанесени значителни щети на двата кораба, допълни министърът.

 

ПРОФИЛ

Фуджайра е ключов разпределителен пункт в района и се намира близо до Ормузкия проток, свързващ Персийския залив с Арабско море. "Саботажите", за които не се съобщават подробности, стават в момент на растящо напрежение между Иран и САЩ. Засилва се и американското военно присъствие, на което Техеран отвърна, че това е "мишена, а не заплаха". От базираният в Бахрейн Пети американски флот казват, че знаят за съобщенията, но препращат за подробности към властите в ОАЕ.

 

Все още няма коментари

Още

4-ма са обвинени за убийството на словашкия разследващ журналист

21.10.2019

97
Гневни кюрди обиждат изтеглящите се US сили от Сирия (видео)

21.10.2019

644 3
Съд отказа на Асандж отлагане на делото му за екстрадиране в САЩ

21.10.2019

118

Влез или се регистрирай за да коментираш

×