facebook
twitter

Чужбина

Лондон има план да посрещне хаоса от Брекзит без сделка

Операция "Йелоухамър" предвижда блокирани пътища и летища, недостиг на храни и протести
823
 ЕПА/БГНЕС
Фермери изведоха овцете си по улиците на Лондон като част от кампанията на People`s vote срещу Брекзит. Половината от фермите във Великобритания са изложени на риск след напускането на ЕС, твърдят организаторите на кампанията.

Великобритания може да се сблъска с недостиг на гориво, храни и лекарства и блокирани пристанища и летища, ако Лондон напусне Европейския съюз без сделка. Това става ясно от поверителен документ на британското правителство, огласен от в. "Сънди таймс". Документът е бил съставен по-рано този месец от кабинета под кодовото име „Операция Йелоухамър“. Той включва мерки и действия, които правителството ще предприеме, за да се предотврати хаосът след Брекзит, отбелязва изданието.

Документите, цитирани от „Сънди таймс“, са определени като "чувствителни", тъй като нацията остава до голяма степен неподготвена за сценарий без сделка. В тях се отбелязва и нарастващата "умора от излизане от ЕС" заради отложената дата на напускане на общността. Операция "Йелоухамър“ допуска завръщането на твърда граница с Ирландия, което впоследствие може да предизвика протести и блокиране на пътища и да повлияе на доставките на горива. Освен това количеството на прясна храна ще бъде намалено, а цените ще се повишат и това може да удари "уязвимите групи", се казва в плановете по "Операция Йелоухамър".

Сценарий без сделка може да предизвика протести в Обединеното кралство, което от своя страна може да "изисква значителни количества полицейски ресурси", се казва в изтеклите документи. Въздушният трафик също може да бъде засегнат, могат да се очакват закъснения на полетите от летищата на ЕС и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, който встъпи в длъжност през юли, настоява, че ще се опита да предоговори споразумението за оттегляне, за да отмени предпазната клауза за Северна Ирландия, но ако това не се случи, Обединеното кралство все пак ще напусне в договорения краен срок 31 октомври - дори и без сделка. Европейският съюз многократно заяви, че няма да възобнови преговорите по споразумението за оттегляне, договорено с Тереза Мей, която подаде оставка, след като няколко пъти не успя да прокара споразумението през парламента. 

Ключови думи:

Брекзит, операция
Все още няма коментари

Още

Гешев, ГДБОП и барети атакуваха ромски кланове в Кюстендил

09.09.2020

Обновена

4807 31
КАТ подхвана мащабна акция из цялата страна

29.08.2020

1981 17
Европол задържа в България иманяри и търговци на артефакти

25.06.2020

1376 4

Влез или се регистрирай за да коментираш