facebook
twitter

Чужбина

Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор

Съперникът й от Франция се кандидатира за друг пост в родината си
1252
ЕПА/БГНЕС
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е на крачка да стане европейски главен прокурор.

Румънката Лаура Кодруца Кьовеши теоретично остана единствен кандидат за поста на европейски главен прокурор, след като се разбра, че опонентът й французинът Жан-Франсоа Бонер ще оглави Финансовата прокуратура в родината си, съобщи електронното издание „Романия джърнъл“. Изслушването му за позицията премина успешно на 11 юли, което фактически означава, че Франция трябва да оттегли кандидатурата му от надпреварата за европейски главен прокурор. 

Бонер и Кьовеши бяха двамата прокурори, стигнали до последния етап на процедурата за избор на ръководител на новата европейска прокуратура, която трябва да започне работа от следващата година. Французинът имаше подкрепата на Европейския съвет (правителствата), а румънката –  на Европейския парламент. Преговорите между двете институции обаче удариха на камък през пролетта и те не успяха да постигнат споразумение за единен кандидат. Разговорите останаха за есента, но новото назначение на Бонер теоретично превръща Кьовеши в единствен кандидат.

Вътрешните процедури в Европейския съвет обаче са доста по-сложни, отколкото в Европарламента, и правната служба на институцията може да принуди страните, членки на ЕС, да издигнат нов кандидат, отбелязва „Романия джърнъл“. Той ще трябва да бъде изслушан, преди да бъде гласуван от страните членки, като решението е политическо.

Очаква се в близките дни Франция публично да изрази подкрепата си за Лаура Кьовеши, твърдят дипломатически източници от Брюксел, цитирани от „Романия инсайдер“. Тя обаче няма подкрепата на Румъния, а премиерът на страната Виорика Дънчила припомни, че Кьовеши се оттегли от ръководния пост в Националната агенция за борба с корупцията по искане на нейното правителство. Дънчила все пак остави отворена възможността Букурещ да застане зад румънската кандидатка, като каза, че крайното решение ще бъде взето от управляващата Социалдемократическа партия. Премиерката застана начело на партията, след като предишният й лидер Ливиу Драгня влезе в затвора.

 

НЕПРИМИРИМОСТ

46-годишната Лаура Кодруца Кьовеши е дъщеря на прокурор от кариерата по времето на социалистическа Румъния. Тя е юристка и бивша състезателка по баскетбол. От 2013 до 2018 година ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния и вкара в затвора стотици висши функционери - министри, депутати, кметове, магистрати и пр. Тя бе уволнена, под претекст че е превишавала пълномощията си и разваляла образа на родината си зад граница.

Все още няма коментари

Още

МВнР: При стрелбата в Чикаго са убити трима българи

13.10.2019

4429 22
САЩ изтеглят още 1000 военни от Северна Сирия

13.10.2019

2727 57
Външните министри на ЕС ще обсъждат Сирия

13.10.2019

454 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×