facebook
twitter

Чужбина

Косово си върна от Сирия 110 джихадисти

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Шри Ланка
854
ЕПА/БГНЕС
Роднини оплакват жертвите на бомбените атентати в църквите в Коломбо на масова погребална церемония, състояла се вчера в столицата на Шри Ланка.

Властите в Косово прибраха от Сирия граждани на страната, сред които има предполагаеми бойци на терористичната групировка "Ислямска държава". Това е първата държава в света, която приема обратно толкова голям брой свои граждани, воювали на страната на терористичната организация в Сирия.

Четирима от 110-имата прибрани в родината си граждани бяха арестувани още на летището и ще бъдат изправени пред съда, съобщи косовската полиция.

На пресконференция в Прищина министърът на правосъдието на Косово Абелард Тахири заяви, че страната е работила в продължение на месеци да върне гражданите си от Сирия. Директорът на местната полиция Рашит Калай допълни, че сред тях има 32 жени и 74 деца. По думите му в Сирия в момента има 30 косовски граждани, които са бойци на терористичната организация, а също 49 жени и осем деца. Операцията по връщането на джихадистите и семействата им е извършена със съдействието на САЩ. Според законите в Косово всеки, който е участвал в конфликта в Сирия, е заплашен с 15 години затвор.

Над 300 косовски граждани, мъже, жени и деца, са заминали за Сирия след 2012 г. Около 70 мъже, биещи се на страната на екстремистки въоръжени групи, са убити. Полицията съобщи, че около 150 жени и деца, включително около 60 деца, родени в Сирия, са били пленени, след като "Ислямска държава" изгуби контролирани от нея територии. 

"Ние няма да спрем, преди да върнем всеки гражданин на Република Косово в страната му, и всеки, който е извършил някакво престъпление или е бил част от тези терористични организации, ще бъде изправен пред правосъдието. Косово не може да позволи негови граждани да бъдат заплаха за Запада и за нашите съюзници", каза Тахири.

През февруари президентът на САЩ  Доналд Тръмп призова европейските държави да приберат пленени от американските войски и съюзниците им бойци на "Ислямска държава", за да ги съдят, макар че самите САЩ отказаха да приемат една джихадистка.

Междувременно вчера терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносните атентати в Шри Ланка в неделя. По-рано правителството на страната заяви, че според него местната ислямистка екстремистка групировка Национална Таухийт Джамаат стои зад смъртоносните самоубийствени атентати, които убиха над 300 души.

В неделя в Шри Ланка бе извършена серия от координирани атентати срещу църкви и хотели в цялата страна, които отнеха живота на поне 321 души и раниха около 500 други. Министърът на отбраната по-рано заяви, че поредицата от взривове е отговор на атаката срещу джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, насочена срещу мюсюлманите. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Литургия по каски бе отслужена в "Нотр Дам"

15.06.2019

297 5
Няма пострадали българи при пожара на Ситония

15.06.2019

706 2
Тол таксите в Гърция поскъпват

15.06.2019

1266 1

Коментари

Billy-Joe Winchester

👍

Памфуций
снимка на Памфуций

В неделя в Шри Ланка бе извършена серия от координирани атентати срещу църкви и хотели в цялата страна, които отнеха живота на поне 321 души и раниха около 500 други. Министърът на отбраната по-рано заяви, че поредицата от взривове е отговор на атаката срещу джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, насочена срещу мюсюлманите. 

А некой (дали не беше ИвКо) питаше какъв е възможният ефект от атентата на изрода-турист. Ето какъв. Иначе, добре, че Косово ще съди своите , но много деца. С тези деца ще е необходима ужасно много работа, докато бъдат преодолени последствията.

sega_reader

Косово ще запали отново Балканите.

пролетарий о тв...

прав сте, Памфуций!

Дагоев

Какво му е правото.  Ще си ги приберат в американската база. Нали войниците им са наемници. Ще ги подготвят за нова мисия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×