facebook
twitter

Чужбина

Комисията "Юнкер" спря ефективно работа

Повечето комисари се впуснаха да си уреждат нови работни места 10 месеца преди да изтече мандатът им
1 470
 ЕПА/БГНЕС
Плакат с надпис "Не на Брекзит с вързани очи" държаха демонстранти пред сградата на ЕК в Брюксел, където британският премиер Тереза Мей се срещна вчера с Жан-Клод Юнкер.

10 месеца преди изтичането на мандата й ефективната работа на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер ЕК на практика е спряла, тъй като повечето от членовете й вече се опитват да осигурят политическото си бъдеще, писа електронното издание "Политико". Зам.-председателят Марош Шефчович е в неплатен отпуск, за да участва в президентската предизборна кампания в родната си Словакия. Другите комисари пък се опитват да съвместяват официалните си задължения и започналата вече кампания за изборите за Европарламент. Комисарите Валдис Домбровскис, Андрус Андип и Корина Крецу ще участват в евровота. Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс пък беше избран за т.нар. "водещ кандидат" на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК, ако спечелят вота. 

Други комисари действат активно, за да си осигурят постове извън пределите на Брюксел. Комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси се е прицелил в пост в Сметната палата в родната Франция. Колегата му Гюнтер Йотингер, който отговаря за бюджета, търси възможности за работа в частния сектор. Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви, че иска да продължи да работи в сферата на външната политика и дори разкри, че се е заела да учи арабски. 

Председателят Жан-Клод Юнкер, който не иска втори мандат, пък активно се занимава с Брекзит. Вчера той се срещна в Брюксел с премиера на Великобритания Тереза Мей, която се опитва да внесе промени в споразумението в частта, касаеща ирландската граница. Юнкер за пореден път отхвърли исканията й за предоговаряне на споразумението за развода между Брюксел и Лондон. Той обаче каза, че може да бъдат внесени промени в политическата декларация към споразумението. Според ЕК разговорът бил "сериозен, но конструктивен". Нова среща между Мей и Юнкер ще има до края на месеца.

КАРЕ - УСЛОВИЯ

Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин постави 5 условия, за да подкрепи партията му сделка за Брекзит, писа "Политико". В писмо до Мей той иска митническо сближаване с ЕС; тесни връзки с единния пазар на ЕС; ясни ангажименти за участие в агенциите на ЕС и програмите за финансиране; работниците да имат права в съответствие с тези в ЕС; споразумения за бъдещите договорки в областта на сигурността, включително достъп до Европейската заповед за арест.

ЦИТАТ

"Вярвам в рая и никога не съм виждал ада, освен по време на работата си тук (б.р. - в Брюксел). Тя е ад", заяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15100 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1672 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

706

Коментари

fractal
снимка на fractal

В Европа нали има клаузи  в договорите на работниците когато напуснат дадена фирма няколко години след това да не работи в фирма от същия  предмет на дейност или същия бранш

Влез или се регистрирай за да коментираш

×