facebook
twitter

Чужбина

Италия и Полша искат да са лидери на ЕС

364
EПА/БГНЕС
Матео Салвини (на заден план) си тръгва от резиденцията на лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

"Обща програма" за Европа преди изборите за Европарламент през май предложи италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини на председателя на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, съобщиха информационните агенции. Двамата се срещнаха във Варшава. Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", призна, че засега програмата не е изготвена.

"В момента имаме историческа възможност. Дойде време френско-германската ос да бъде заменена от италианско-полска. Мисля, че движения като "Лига" и "Право и справедливост" ще дадат нов живот на Европа през пролетта. Това вече няма да бъде Европа, управлявана от банки и финансисти",  каза Салвини. Той определи диалога с Качински като "дълъг, позитивен и конкретен" и увери, че са постигнали съгласие "по 90%" от обсъжданите въпроси. 

Междувременно Полша е разтърсена от скандал около неправомерни назначения и рекордно високите заплати на служители в централната банка на страната, писа електронното издание "Политико". Местни медии разкриха, че шефката на Отдела за комуникации получава месечно 65 000 злоти (над 15 000 евро), което е 13 пъти повече от средното възнаграждение в Полша и дори е повече от заплатата на президента. Ръководителката на кабинета на гуверньора на банката, която е член на борда на централния депозитар, пък нямала квалификация за заемания пост. 

От банката отрекоха, че нейни служители взимат подобни заплати, и обяви, че средното месечно възнаграждение на директори в различни звена е около 36 000 злоти (над 8000 евро).

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция пази небето над Северна Македония

23.05.2019

119 1
Парламентът в Скопие отнема мандата на експремиер

23.05.2019

69
Партията на индийския премиер печели изборите

23.05.2019

51

Коментари

тошогошев

Полша отново ще запали Европа Колкото пъти се появява тая държава ,толкова пъти има и война 

Кире

А през това време Франция и Германия ще подписван некъв особен договорен в Аахен. Франция дори ще лобира Германия да стане постянен член на СС на ООН. В самата Германия от доста време се говори за собствено ЯО. И понеже Германия, а до голяма степен и Франция, предпочитат добри отношения с Русия (за разлика от шляхтата), няма да е чудно Полша да бъде сгазена заедно с Прибалтийските и унгарските пудели. Крепи ги само САЩ и там са основните  и вражески за Русия военни единици, които американците пазят. 

 

В ответ Русия започна да работи с евро и юани. Нещата почват да се подреждат. Нито Русия, нито Франция са страни, които са за подценяване сами по себе си. А заедно... Това никак не го искат англо-саксонците. А Китай е доброжелателен към такова развитие, защото им се отдава възможност да направят Пасифика техен вътрешен двор. 

 

Между другото това означава активизиране на американците от Полша до Гърция на ЮИ и Италия на ЮЗ. Това е тяхното укрепление в Европа, обаче - види се - то ще падне. Евроизборите ще определят как точно.

антон74
снимка на антон74

това ми припомня едно изказване на лех валеса отпреди години

гласеше горе-долу следното

германия и русия са братски народи и много обичат да си ходят на гости един на друг

за целта минават през полша. лошото е че се и застояват.

 

полша може и да го отнесе, но италия има дипломатическия ресурс да прави резки завои в своята политика

още от времето на кавур и мацини. поне аз мисля така.

дъртреалист

А имаше и друг лаф, че Полша щяла да обяви война на Китай. 

Да, щели да загубят войната, но пък китайската армия два пъти щяла да мине през Русия...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×