facebook
twitter

Чужбина

И британският главен прокурор спъва Брекзит

Новата договорка между Лондон и ЕС отново не е в полза на Великобритания, смята Джефри Кокс
505
ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Май представи пред депутатите постигнатата късно в понеделник договорка с ЕС.

Рискът Великобритания да остане обвързана с правилата на ЕС  и след Брекзит "остава непроменен", въпреки постигната късно вечерта в понеделник в Страсбург договорка между британския премиер Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, заяви главният прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс пред депутатите, цитиран от Би Би Си. Той подчерта, че няма международни правни инструменти за излизане без съгласието на ЕС от предпазния механизъм за ирландската граница, както се надява Мей. Според него договорените от Мей гаранции все пак "намаляват риска Великобритания да бъде задържана за неограничено време и против волята й" в предпазния механизъм, ако разговорите за бъдещите отношения се провалят заради "недобросъвестност" от страна на ЕС. 

Часове преди планираното за късно снощи гласуване в Камарата на общините на споразумението за развода между ЕС и Великобритания на извънредната среща в Стрaсбург Мей и Юнкер обявиха, че са постигнали компромис за Брекзит. Брюксел и Лондон успяха да договорят правнообвързващи промени в споразумението за излизането на Великобритания от ЕС. "С премиера Мей се договорихме за правнообвързващ инструмент, който ще бъде част от споразумението за оттегляне. Той ще осигурява разяснение и правни гаранции, свързани с т. нар. предпазен механизъм", обясни Юнкер на пресконференция. И подчерта, че "трети шанс" за предоговаряне няма да има.

Британският първи министър Дейвид Лидингтън обясни, че в Страсбург са договорени два документа, които да "подсилят и подобрят" споразумението за излизането от ЕС и политическата декларация за бъдещите отношения. Първият документ е "правнообвързващ инструмент" към споразумението и според Тереза Мей той може да се използва за задействането чрез независим арбитраж на механизъм за решаване на спорове, ако ЕС се опита да накара Великобритания да остане обвързана с "предпазния механизъм" за ирландската граница за неограничено време. Вторият документ е "съвместно изявление", което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания. С него двете страни поемат ангажимент да заменят предпазния механизъм с алтернатива до декември 2020 г.  Липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство през февруари.

Въпреки постигнатата договорка британските медии прогнозираха, че Камарата на общините снощи пак ще отхвърли споразумението, постигнато от Мей с ЕС. 

Все още няма коментари

Още

Свещеник от Монреал е наръган по време на литургия

22.03.2019

971 6
Русия пусна видео как Су-27 съпровожда американски бомбардировач В-52 (видео)

22.03.2019

3022 13
Поне 93-ма души са загинали при инцидента в река Тигър

22.03.2019

1671 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×