facebook
twitter

Чужбина

Гърция се готви да върне 13-ата пенсия и заплата

Атина иска предсрочно да погаси част от заема си към МВФ
4283
ЕПА/БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се готви да зарадва сънародниците си предизборно, като върне 13-ата пенсия и заплата в държавния сектор. В страната ще има парламентарни избори през есента.

Правителството в Гърция търси начин да върне 13-ата пенсия и 13-ата заплата в държавния сектор, които бяха премахнати под натиск от международните кредитори в разгара на икономическата криза в страната, писа местният в. "Етнос". Властта в Атина активно работи върху т.нар. "пакет за средната класа", който предвижда намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) и на налозите, с които се облагат доходите на гражданите. Кабинетът обсъжда какви са възможностите на бюджета за облекченията и социалните плащания. През есента в Гърция предстоят парламентарни избори и премиерът Алексис Ципрас отрано взима мерки, за да спечели гласовете на избирателите. 

Междувременно стана ясно, че правителството в Гърция официално е изпратило искане до Европейския стабилизационен механизъм да одобри предсрочно изплащане на част от дълговете на страната към Международния валутен фонд, съобщи електронното издание "Грийк рипортър". Атина е поискала да изплати около 3.7 милиарда евро от заемите към МВФ, чийто падеж е през 2019 и 2020 г. По този начин Гърция ще си спести плащането на лихви от около 5.3 процента. След предсрочното погасяване на Атина ще й останат задължения от около 5.5 милиарда евро, дължими до 2024 г., но вече при лихва, която няма да надхвърля 3 процента, твърдят местните медии. Гърция трябва да плати 3.7 млрд. евро и на Европейския стабилизационен механизъм, но вероятно сумата ще й бъде опростена, твърди в. "Катимерини", като цитира източници от Европейската централна банка.

Спасителните програми на ЕС и МВФ, отпуснати на изпадналата в криза Гърция, приключиха миналата година.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милиардерът Блумбърг ще се кандидатира за президент на САЩ

21.11.2019

69 5
САЩ си държат на ултиматума за С-400

21.11.2019

166 1
САЩ подкрепиха протестите в Иран със самолетоносач

21.11.2019

564 15

Коментари

peniko

Ся аз нещо не схванах: нали до преди няколко години гърчолята беха най-големите прахосници у Евросъюза? За малко да бутнат покрива на колибата. Сега на, пазарят се за 13 заплата и пенсия и сигурно ще ги получат.... Как се думаше там - не е важно с кого си расъл, а с кого си пасъл.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×