facebook
twitter

Чужбина

Германия се разбра с Италия да й връща нелегални мигранти

Берлин вече сключи подобно споразумение с Атина и Мадрид, за да спаси управляващата коалиция
346
ЕПА/БГНЕС
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви пред депутати, че е договорено мигрантско споразумение и с Италия.

Германия постигна споразумение с Италия за връщането на мигранти, които вече са кандидатствали за убежище на италианска територия, предадоха агенциите, като цитираха германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. "Току-що разбрах, че сделката с Италия е договорена", каза той в изказване пред Бундестага. "Необходими са само моят подпис и този на италианския колега", обясни на депутатите Зеехофер. Министърът подчерта, че очаква споразумението да бъде подписано в рамките на няколко дни. Досега Италия обвързваше подписването на споразумението с Германия със засилването на контрола по външните граници на ЕС.

Споразумението е на базата на Дъблинския регламент, според който мигрантите трябва да бъдат връщани в първата държава от ЕС, в която са се регистрирали. Тази евроразпоредба обаче спря да се прилага заради мигрантската криза от 2015 и 2016 г.

Германските власти договориха през август подобни мигрантски споразумения с Гърция и Испания. Според тях Германия може в рамките на 48 часа да връща обратно мигранти, ако те вече са кандидатствали за убежище в двете държави. Споразуменията са част от компромиса между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз на Зеехофер, чиято цел да се реши спорът за връщането на мигранти поставил в риск управляващата коалиция. Меркел обеща подобен тип сделки на европейско равнище, за да убеди вътрешния министър да се откаже от плановете си за едностранно връщане още от германската граница на всеки кандидат за убежище, регистриран в автоматизирана система на ЕС за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни мигранти в Общността (Евродак).

 

940812 МЕРКИ

Либийската брегова охрана е спасила над 10 000 мигранти в морето от началото на тази година, обясниха германските власти, цитирани от електронното издание ИЮ "Обзървър". МВР в Берлин обяви тези данни по време на парламентарен дебат, иницииран от Лявата партия. Според депутатите й  условията, при които са връщани мигрантите в Либия, са "нехуманни". Либийската брегова охрана е обучена от ЕС да спира мигрантите, тръгнали към Стария континент, и често е критикувана за бруталните си действия от правозащитни организации.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кипър узакони употребата на медицински канабис

15.02.2019

219
Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

15.02.2019

1144 6
Путин: Европейските страни не искат американски ракети, но мълчат

15.02.2019

3111 61

Коментари

Вълкодав

Германците са прави. Иначе ще превземаме ли Идлиб или ще стане като човекът-ракета? Въпросът е към форумните матрьошки...

Libеrtа
снимка на Libеrtа

В никой италиански вестник не видях тази новина, но чух какво говореше Салвини във Виена. Немеца май си прави грешни сметки. Меркел ги канеше да дойдат, а сега италианците ще ги издържат?

Или редакцията ни подготвя и нас за такова спораумение?

Влез или се регистрирай за да коментираш