facebook
twitter

Чужбина

Френският елит пренебрегна военна годишнина

589
ЕПА/БГНЕС
Тереза Мей и принц Уилям излизат от катедралата в Амиен, където бе част от възпоменателната церемония в памет на жертвите от битката при Амиен през Първата световна война. Вляво зад Мей е френската министърка Флоранс Парли, която единствена от правителството прекъсна отпуската си, за да участва в церемониите.

Медии и опозиция във Франция критикуваха остро вчера президента и премиера на Франция, които не благоволиха да прекъснат лятната си отпуска, за да почетат церемонията за 100 г. от битката при Амиен през Първата световна война. За честването във Франция пристигнаха британският премиер Тереза Мей и принц Уилям, син на престолонаследника. 

Президентът Еманюел Макрон, който е роден в Амиен, не почете церемониите и остана да летува със съпругата си в президентската резиденция във Фор дьо Брегансон. Премиерът Едуар Филип също не благоволи да отиде в Амиен. До последния момент не се знаеше кой ще представлява френската държава на честването. В крайна сметка в Амиен отиде министърката на въоръжените сили Флоранс Парли. Макрон вече веднъж си прекъсна ваканцията заради Тереза Мей, с която миналия месец преговаряха за Брекзит, отбеляза иронично "Паризиен".

Депутатът Жак Мияр от дясноцентристката партия "Републиканците" коментира в "Туитър", че постъпката на Макрон и Филип показва "историческа неграмотност" и е "дипломатически гаф: Великобритания е най-големият ни военен съюзник". Победата на съюзническите сили срещу Германия в битката при Амиен на 8 август 1918 г. поставя начало на поражението на германските сили.

Все още няма коментари

Още

Тръмп предлага временна защита на имигранти срещу пари за стена

20.01.2019

382 9
Ескадреният миноносец "Доналд Кук" влиза в Черно море

19.01.2019

1933 58
2,4 млн. руснаци се потопиха в ледените води за Богоявление

19.01.2019

1201 31

Влез или се регистрирай за да коментираш