facebook
twitter

Чужбина

Френският елит пренебрегна военна годишнина

594
ЕПА/БГНЕС
Тереза Мей и принц Уилям излизат от катедралата в Амиен, където бе част от възпоменателната церемония в памет на жертвите от битката при Амиен през Първата световна война. Вляво зад Мей е френската министърка Флоранс Парли, която единствена от правителството прекъсна отпуската си, за да участва в церемониите.

Медии и опозиция във Франция критикуваха остро вчера президента и премиера на Франция, които не благоволиха да прекъснат лятната си отпуска, за да почетат церемонията за 100 г. от битката при Амиен през Първата световна война. За честването във Франция пристигнаха британският премиер Тереза Мей и принц Уилям, син на престолонаследника. 

Президентът Еманюел Макрон, който е роден в Амиен, не почете церемониите и остана да летува със съпругата си в президентската резиденция във Фор дьо Брегансон. Премиерът Едуар Филип също не благоволи да отиде в Амиен. До последния момент не се знаеше кой ще представлява френската държава на честването. В крайна сметка в Амиен отиде министърката на въоръжените сили Флоранс Парли. Макрон вече веднъж си прекъсна ваканцията заради Тереза Мей, с която миналия месец преговаряха за Брекзит, отбеляза иронично "Паризиен".

Депутатът Жак Мияр от дясноцентристката партия "Републиканците" коментира в "Туитър", че постъпката на Макрон и Филип показва "историческа неграмотност" и е "дипломатически гаф: Великобритания е най-големият ни военен съюзник". Победата на съюзническите сили срещу Германия в битката при Амиен на 8 август 1918 г. поставя начало на поражението на германските сили.

Все още няма коментари

Още

Путин към британски бизнесмени в Кремъл: Пазарът е достатъчно голям

20.03.2019

345 1
Управляваща партия в Италия разтърсена от корупционен скандал

20.03.2019

1050 1
ЕНП замрази членството на партията на Орбан

20.03.2019

843 20

Влез или се регистрирай за да коментираш

×