facebook
twitter

Чужбина

Франция реагира остро срещу намеса на Италия

838
ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон се срещна с кметове и младежи от департамента Сон-е-Лоар в гр. Етан сюр Ару в рамките на Големия национален дебат, който инициира, за да потуши недоволството на "жълтите жилетки".

Външното министерство на Франция е извикало посланика си в Рим за консултации в Париж след поредица от "провокации" на популисткото правителство на Италия. "В продължение на няколко месеца Франция е обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции", се казва в изявление на министерството. В него се подчертава, че действията на Рим са безпрецедентни след края на Втората световна война.

Напрежението между Париж и Рим ескалира след юни м.г., когато Движението "5 звезди" (Д5З) и крайнодясната "Лига" дойдоха на власт в Италия в коалиционно правителство. Френският президент Еманюел Макрон обяви война на популистите в ЕС, а в ответ двамата вицепремиери в Италия и други видни активисти на партиите им атакуват Париж и президента Макрон. Във вторник вицепремиерът на Италия и лидер на Д5З Луиджи ди Майо каза, че се е срещнал с представители на протестиращите срещу френското правителство "жълти жилетки" извън Париж. Целта на срещата била да се подготви общ фронт за изборите за Европейски парламент през май, като се похвали в Туитър, че "вятърът на промяната е преминал Алпите".

Протестите на "жълтите жилетки" срещу данъците върху горивата започнаха през ноември в селските райони на Франция и в малките градове, но се превърнаха в по-широк бунт срещу политиката и управлението на Макрон.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Футболист №1 на България остана за 4-ти път на пейката

15.04.2019

379
Соколов направи с 5 т. повече от Казийски в 1/4-финалния им сблъсък в Италия

02.04.2019

38
Берлускони се кандидатира за евродепутат

31.03.2019

373

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

по-добре остро, одколкото тъпо.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×