facebook
twitter

Чужбина

Франция реагира остро срещу намеса на Италия

822
ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон се срещна с кметове и младежи от департамента Сон-е-Лоар в гр. Етан сюр Ару в рамките на Големия национален дебат, който инициира, за да потуши недоволството на "жълтите жилетки".

Външното министерство на Франция е извикало посланика си в Рим за консултации в Париж след поредица от "провокации" на популисткото правителство на Италия. "В продължение на няколко месеца Франция е обект на многократни обвинения, неоснователни атаки и странни претенции", се казва в изявление на министерството. В него се подчертава, че действията на Рим са безпрецедентни след края на Втората световна война.

Напрежението между Париж и Рим ескалира след юни м.г., когато Движението "5 звезди" (Д5З) и крайнодясната "Лига" дойдоха на власт в Италия в коалиционно правителство. Френският президент Еманюел Макрон обяви война на популистите в ЕС, а в ответ двамата вицепремиери в Италия и други видни активисти на партиите им атакуват Париж и президента Макрон. Във вторник вицепремиерът на Италия и лидер на Д5З Луиджи ди Майо каза, че се е срещнал с представители на протестиращите срещу френското правителство "жълти жилетки" извън Париж. Целта на срещата била да се подготви общ фронт за изборите за Европейски парламент през май, като се похвали в Туитър, че "вятърът на промяната е преминал Алпите".

Протестите на "жълтите жилетки" срещу данъците върху горивата започнаха през ноември в селските райони на Франция и в малките градове, но се превърнаха в по-широк бунт срещу политиката и управлението на Макрон.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банки в Италия са разследвани за незаконна търговия с диаманти

20.02.2019

352
Премиерът на Италия вбеси Европа с още популизъм

14.02.2019

1559 2
Френски журналисти подлагали на тормоз колежки

13.02.2019

373 3

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

по-добре остро, одколкото тъпо.

БахххМааму

Франция не знам как реагира, но Макрон сигурно се е скрил в миша дупка.

 

https://twitter.com/SimplyBeautific/status/1094196...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×