facebook
twitter

Чужбина

Евродепутатите защитиха авторските права в интернет

Новата директива обаче не гарантира, че големите платформи няма да застрашат свободата на словото
153
ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите одобриха директивата за авторското право.

Евродепутатите одобриха директивата за авторското право с 348 гласа "за" и 274 "против" и 36 "въздържал се", съобщиха от пресслужбата на ЕП. Документът предизвика спорове и съмнения за ограничаване на свободата на изразяване, макар че е първият сериозен опит да гарантира приходи на авторите на съдържание. Сред най-спорните текстове в документа са чл.11 и чл. 13.

Според чл.11 сайтовете се задължават да плащат на медиите, за да цитират техни публикации с изключение на "отделни думи или много кратки откъси". Чл. 13 задължава сайтове и приложения, където потребителите могат да качват материали, "да положат усилия" предварително да купят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да качат, за да предотвратят нарушенията на авторското право. Директивата не указва какви биха могли да са тези усилия. Според експертите това би било възможно предимно чрез въвеждане на филтри на съдържанието. Според критиците правата на потребителите са заплашени от евентуална широка цензура, с която платформите ще защитават собствените си интереси за сметка на свободата на словото.

По отношение на чл.13 се правят изключения за сайтове, които са създадени преди по-малко от три години, имат по-малко от 10 млн. евро оборот годишно и по-малко от 5 млн. потребители месечно.

В момента интернет компаниите имат слаб стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на права, тъй като те не се считат за отговорни за съдържанието, което техните потребители качват. Те са задължени да премахват само съдържанието, което нарушава правата, когато притежателят на права ги помоли да го направят. Това обаче е тромаво за притежателите на права и не им гарантира справедливи приходи. Отговорността на интернет компаниите ще повиши шансовете на притежателите на права  - музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издатели на новини и журналисти, да осигурят справедливи лицензионни споразумения, като по този начин ще получат по-справедливо възнаграждение за използването на техните произведения.

Срещу директивата са гласували трима български евродепутати - Илхан Кючук, Ангел Джамбазки и Момчил Неков. 5-има са се въздържали - Николай Бареков, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Владимир Уручев. Всички останали са подкрепили резолюцията. 

„Никой не отрича необходимостта от реформа в сферата на авторските права в дигиталната ера, но смятам, че това не бива и не трябва да се случва на всяка цена. Не можем да си позволим „между другото“ да подкрепяме текстове, които фактически създават предпоставки за правна несигурност и застрашават свободата на изразяване на обикновения потребител в интернет пространството“, коментира Момчил Неков (С&Д, България). 

Предстои държавите членки да одобрят решението на ЕП в идните седмици, като текстът ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС и след това държавите членки ще имат две години, за да го приложат.

Все още няма коментари

Още

Патрушев: Сваленият дрон на САЩ е бил над Иран

25.06.2019

1026 5
Тръмп: Атака на Иран срещу САЩ ще бъде посрещната със съкрушителна сила

25.06.2019

2380 34
Българин загина при катастрофа в Румъния

25.06.2019

432

Влез или се регистрирай за да коментираш

×