facebook
twitter

Чужбина

Евродепутатите одобриха Унгария да остане без право на глас в ЕС

Страните членки предстои да вземат крайното решение, Будапеща ще оспорва действията на Брюксел
586
ЕПА/БГНЕС
По време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург евродепутатите подкрепиха Унгария да бъде наказана заради нарушаване на евроценностите.

Евродепутатите одобриха вчера задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС, съобщиха информационните агенции. На пленарната сесия в Страсбург проекторезолюцията, която изисква от Съвета на ЕС да "констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС, беше приета с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържал се". В подкрепа на документа гласуваха българските евродепутати от групата на АЛДЕ (без Неджми Али, който отсъстваше от вота), Светослав Малинов от групата на ЕНП и Сергей Станишев. Несъгласни с резолюцията бяха Николай Бареков, Ангел Джамбазки, Момчил Неков, както и мнозинството от представителите на ГЕРБ в ЕП - само Ева Майдел гласува с "въздържал се". Освен Али не гласуваха Петър Курумбашев и Георги Пирински.

Крайното решение дали Унгария нарушава върховенството на закона зависи от страните членки на ЕС. Ако и те са на това мнение, то Будапеща може да бъде санкционирана с най-строгото наказание по чл. 7 от Договора на ЕС - лишаване от правото й на глас в ЕС. Това обаче е малко вероятно да се случи, защото е необходимо да има единодушие сред страните от ЕС. Вероятно Полша ще блокира наказателни мерки срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Не е изключено и Италия да е против заради близостта, която властта в Будапеща и Рим демонстрират през последните седмици. 

Унгария ще  оспори решението на Европарламента, заяви вчера след вота министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от агенциите. „Решението на ЕП не е нищо друго освен жалко отмъщение по адрес на Унгария от страна на политиците, поддържащи миграцията", заяви той. Според Сиярто Будапеща ще търси законни способи да оспори решението. Той отбеляза, че гласовете на въздържалите се не били отчетени, което е променило изхода от гласуването.

 

930712 РЕШЕНИЯ

EП одобри вчера и спорната директива за авторското право. Депутатите приеха предложения от ЕК текст с 438 гласа "за", 226 "против", а 39 се въздържаха. В подкрепа на текста гласуваха всички български евродепутати от групите на ЕНП и на АЛДЕ, както и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в ЕП; против бяха Момчил Неков, Сергей Станишев, Николай Бареков и Ангел Джамбазки. Евродепутатите Неджми Али от АЛДЕ и Георги Пирински от С&Д не гласуваха. Целта на одобрения текст е да осъвремени досегашната директива за авторските права, която е от 2001 г.  Той ще е в основата на тристранните преговори по въпроса между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести за цените на горивата са парализирали Франция

17.11.2018

1048 17
Лавров: Западът превръща Балканите в плацдарм срещу Русия

17.11.2018

3064 91
ЦРУ: Саудитският престолонаследник е наредил убийството на Хашоги

17.11.2018

1440 14

Коментари

дъртреалист

Войната срещу Европа се ожесточава.

Кукловодите на ЕС разпалват всяка възможност за разединение.

Бързат да изпреварят процесите на консолидация...

Опасяваме се, че техните намеси ескалират... и може да очакваме по-мощни интервенции...

Защото изборите наближават.

Treasured

Глутницата се нахвърля върху изолирания. Фашистки прийом!

Влез или се регистрирай за да коментираш