facebook
twitter

Чужбина

ЕС спори дали да даде още "уверения" за Брекзит

Все повече британци искат германско гражданство
810
ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей разговаря с германската канцлерка Ангела Меркел (в гръб) и холандския си колега Марк Рюте в Брюксел.

Европейският съюз "е готов да обмисли какви допълнителни уверения могат да бъдат предоставени" на Великобритания за предпазната мярка за Северна Ирландия и за проектоспоразумението за Брекзит, съобщиха агенциите, цитирайки проектодокумент от шест точки, който ЕС подготви за британската премиерка Тереза Мей. В четвъртък вечерта тя трябваше да присъства на работна вечеря в Брюксел, където да обсъди Брекзит с лидерите на ЕС, а след това те ще продължат заседанието си във формат 27 и ще приемат заключения по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Целта на документа е да помогне на премиерката да убеди разделения британски парламент да одобри споразумението за Брекзит. В проектодокумента се посочва, че тези уверения няма да променят или да противоречат на споразумението. В четвъртък обаче 27-те страни от ЕС все още не бяха успели да се споразумеят за голяма част от текста. Според дипломатически източници се очаква параграфът, в който се казва, че ЕС има готовност да предостави допълнителни уверения на Лондон, да бъде променен заради съпротивата на Ирландия и други страни членки. Германия също не е готова да предоговаря предпазната мярка за Северна Ирландия, записана в проектоспоразумението за Брекзит, заяви външният министър Хайко Маас пред радио "Дойчландфунк".

В сряда късно вечерта Тереза Мей  спечели вота на доверие в Консервативната партия. Тя беше подкрепена от 200 депутати на торите, а 117 гласуваха срещу нея. Въпреки че спечели вота, тя обяви по-рано, че няма да води консерваторите на следващите парламентарни избори. Британският премиер е признала, че има съпротива срещу това тя да води управляващата партия на следващите избори. Тя засега не смята да свиква предсрочни парламентарни избори до редовните през 2022 г., но няма да води консерваторите на тези избори. Мнозина депутати консерватори са силно разгневени заради начина, по който Мей се справя с процеса по излизане от ЕС.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тереза Мей внася в Брюксел нов план за Брекзит

20.02.2019

545 6
Френски полицаи застреляха нападател в Марсилия

19.02.2019

1563 9
Израелски министър призова евреите във Франция "да се приберат у дома"

19.02.2019

2915 26

Коментари

ablepsia

Подзаглавието

Все повече британци искат германско гражданство

не е подкрепено с никви данни в дописката. Все повече британски пакистанци ли искат германско гражданство? Меркел "ще се справи".

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×