facebook
twitter

Чужбина

ЕС няма да реши за Брекзит тази седмица

Ако Великобритания отложи напускането си, ще трябва да гласува за ЕП
240
ЕПА/БГНЕС
Привърженици на Брекзит протестират срещу забавянето на процеса пред британския парламент в Лондон.

Евролидерите няма да вземат решение тази седмица по искането на Великобритания за отсрочка на Брекзит. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза пред германското обществено радио вчера, че Европейският съвет, който заседава днес и утре, няма да се произнесе по искането на Лондон и евролидерите ще се съберат отново идната седмица. Вчера британският премиер Тереза Мей обяви, че е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет, в което иска ЕС да удължи процеса по Брекзит до 30 юни. Не съм готова да отлагам Брекзит след 30 юни, заяви Мей в парламента и подчерта, че участие в евроизборите е неприемливо и няма да е в ничий интерес. Въпреки несъгласието на председателя на британския парламент Джон Бъркоу да допусне трети път за гласуване споразумението с ЕС за Брекзит, Мей заяви, че все пак смята да поиска от депутатите ново гласуване. Мей подчерта, че отлагането на Брекзит чрез удължаване на преговорите не изключва възможността Великобритания да напусне без сделка.

Световните агенции цитираха вътрешен документ на ЕК, разглеждан от еврокомисарите на заседанието им вчера, според който институцията е против удължаването на британското членство в ЕС до 30 юни, както Мей предлага. В доклада се посочва, че лидерите, които ще се срещнат с Мей в четвъртък, са изправени пред "двоен" избор - за кратко отлагане на Брекзит от 29 март до преди 23 май или дълго отлагане поне до края на тази година. Във втория случай Великобритания ще бъде задължена да проведе избори за Европейски парламент на 23 май. "Това е единственият начин да бъде защитено функционирането на евроинституциите и тяхната способност да вземат решения".

Франция и Италия се готвят да блокират искането за отсрочка, ако Великобритания не предостави гаранции, че забавянето ще доведе до контролиран Брекзит, съобщи ТАСС вчера, като се позова на неназован дипломатически източник от ЕС.

 

ЕФЕКТ

Британската лира поевтинява рязко спрямо долара и еврото, след като Мей поиска от ЕС само краткосрочно отлагане. Отлагането, което ще се нуждае от одобрението на останалите държави членки на ЕС, запазва несигурността по отношение на Брекзит развода, тъй като възможностите продължават да включват: напускане на съюза с договорената от Мей сделка, още по-дълго забавяне, излизане без сделка или дори втори референдум. Неяснотите доведоха до рязко понижение на британската лира на валутните пазари. Паундът се срина за кратко с около 1% към 7-дневно дъно около 1,3146 щатски долара, преди да опита стабилизация малко под 1,3200 нивото, докато еврото поскъпна с над 0,8% към 7-дневен връх около 0,8638 британски лири. 

 

--------

29 март е датата, на която Великобритания заяви, че иска да напусне ЕС, и от две години всички европейски страни и евроинституции се готвят за Брекзит на тази дата.

Все още няма коментари

Още

ФБР показа снимка от посещението на Цацаров и Гешев

20.10.2019

1904 12
Кюрдите ще се изтеглят от границата с Турция

20.10.2019

1998 8
Москва ще доставя противовъздушни оръжия на Сърбия

20.10.2019

1868 26

Влез или се регистрирай за да коментираш

×