facebook
twitter

Чужбина

ЕК смъмри Румъния за финансовата дисциплина

132
Pixabay
EК е притеснена от фискалните решения на властта в Букурещ и затова се принуди публично да отправи предупреждение.

Увеличаването на пенсиите в Румъния води до скок на публичния дълг на страната, предупреди Изабел Грило, ръководител на отдел в генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ на Европейската комисия, цитирана от електронното издание „Романия джърнъл”. Тя настоя правителството в Букурещ бързо да се справи с този сериозен проблем, тъй като в противен случай страната е изправена пред срив.

Според Грило новият румънски закон за пенсиите „е въвел доста промени в системата и смятаме, че те създават заплаха за устойчивостта на обществената пенсионна система заради безконтролното увеличаване на разходите в пенсионната система”. Тя  подчерта също, че законодателни промени в банковия сектор „увеличават несигурността при функционирането на този, а и на други сектори като пенсионните фондове, енергетиката или телекомуникациите”.

ЕК е на мнение, че Румъния не е успяла да изпълни изисквания в закона за фискалната отговорност от 2016 г. и в резултат на това инфлацията продължава да расте. „Причината за притесненията ни е, че се увеличава инфлационният натиск. Инфлацията расте и вероятно ще премине горната граница, определена от Националната банка. В Румъния има много фискални правила, които се пренебрегват”, обясни Изабел Грило.

Все още няма коментари

Още

Урсула фон дер Лайен е новият шеф на ЕК

16.07.2019

1131 21
Шефът на МВФ подаде оставка

16.07.2019

1265 5
Столтенберг: Независимата преса е най-добрата защита от кибератаки

16.07.2019

355 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×